AREPAS – KUKURYDZIANE BUŁECZKI PROSTO ZZA OCEANU

Arepas to rodzaj bułeczek bardzo popularnych w kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej. Te mini-chlebki stanowią tam podstawę codziennego śniadania. Są bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu. Po przekrojeniu nadziewane są zazwyczaj szynką, serem, awokado czy jajkami, chociaż tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je również w wersji „na słodko” np. z dżemem lub miodem :)

 

Na 4 duże arepas potrzebne będą:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 225 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy/oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • szczypta soli himalajskiej

 

Na dno miseczki wlewamy wodę, olej, dodajemy mąkę i sól. Ciasto ugniatamy w rękach i formujemy z niego okrągłe, płaskie placki (ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, jeśli jest zbyt suche i zbite dodawać po trochu wody i oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Arepas wykładamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 min z każdej strony (aż do zarumienienia).

 

Następnie placki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gdy odrobinę przestygną ostrożnie kroimy je ostrym nożem. Nadziewamy ulubionymi składnikami, wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i gotowe :)

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Ciasto powinno móc łatwo się formować i mieć gładką konsystencjęSmażące się na oleju arepasUsmażone z jednej strony bułeczki
Usmażone z jednej strony bułeczkiGotowe arepas po przekrojeniuMoje pierwsze arepas użyłam jako bułki do hamburgera - przepis na blogu już wkrótce!
Moje pierwsze arepas użyłam jako bułki do hamburgera - przepis na blogu już wkrótce!
7 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.