BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ
|Wbrew obiegowym opiniom, bezglutenowa dieta nie wyklucza nikogo z możliwości jedzenia pysznych ciast! Wymaga jedynie odrobinę więcej kreatywności i oto jest! Przepyszna szarlotka, której mimo tylu „bez” nic nie brakuje! Patrząc na listę składników dochodzę do wniosku, że to ciasto jest tak zdrowe, że można się nim spokojnie zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia Inspiracją do przepisu była wersja z Mama wants to be fit, ja zmieniłam odrobinę proporcje i rodzaje mąki.
Poziom trudności: średnie
Czas wykonania: 40 min
Porcje: ok. 20 kawałków
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 100 mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 5 łyżek cukru/ksylitolu/miodu płynnego
- 5 dużych łyżek oleju kokosowego/masła kokosowego (ja używam takiego)
- 3 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w szklance cieplej wody
Na masę jabłkową:
- 6 dużych jabłek (około 1,5 kg)
- 3 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nastawić na 170 stopni z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała wymiary 30 cm x 18 cm, ale spokojnie może być też większa). Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać, następnie dodać mokre i zagnieść całość na jednolitą masę. Około 2/3 ciasta wykorzystać na wylepienie spodu, a z reszty uformować małe kuleczki i wstawić do zamrażalnika. Spód podpiec przez 10-15 min.
W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na spód. By uzyskać kruszonkę ścierać na tarce (również duże oczka) kuleczki z zamrażalnika. Piec całość znowu przez 15 min lub do zarumienienia. Szarlotka nadaje się do krojenia dopiero po przestygnięciu (może być ciężko ze względu na obłędny zapach w całym domu ).
Smacznego!
Dzień dobry Czy zamiast mąki migdałowej mogę użyć mąkę orzechową?
Myślę, że jak najbardziej można
hej, czy dodajemy również wodę z siemieniem?
Tak jak najbardziej – jako mokry składnik na ciasto
Niestety nie mogę jeść migdałów, ani orzechów. Czym mogę zastąpić mąkę migdałową?
Sylwia proponuję mąkę kokosową lub po ok. 30 g więcej pozostałych mąk
Czy siemię mogę zastąpić jajkiem?
Tak, bo siemię jest tutaj zamiennikiem jajka
Szarlotka jest krucha czy miękka?
Madzia – raczej krucha
Czy zamiast siemienia lnianego można użyć rozgniecionego banana, jako zamiennika jajka? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam
Aneto mozesz zaczac od np. dwoch rozgniecionych bananow i stopniowo zwiekszac ich ilosc az masa na ciasto bedzie plastyczna. Ja nie robilam nigdy z bananem wiec nie gwaratuje efektu
Bardzo dobra mi wyszła
Szarlotka wyszła jak taka klasyczna, przepyszna, będzie na Święta.
Czy mozna uzyc tylko maki kokosowej?
Anulfia – moim zdaniem raczej nie. Zawsze zachęcam czytelników do własnych eksperymentów, ale w tym wypadku gwarancji sukcesu nie daję.
Robię już któryś raz z kolei Pięknie dziękuję za przepis, mogę powiedzieć, że nie czuć nawet różnicy w porównaniu z tradycyjną szarlotką
Olej kokosowy musi byc w postaci stalej?
Karo – ja zawsze oleju używałam w formie stałej, ale domyślam się, że ze względu na obecne upały może być z tym kłopot Jeśli nie masz pod ręką masła kokosowego to spróbuj użyć oleju w takiej formie w jakiej jest, ciasto powinno się udać mimo wszystko, powodzenia!