BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Wbrew obiegowym opiniom, bezglutenowa dieta nie wyklucza nikogo z możliwości jedzenia pysznych ciast! Wymaga jedynie odrobinę więcej kreatywności i oto jest! Przepyszna szarlotka, której mimo tylu „bez” nic nie brakuje! Patrząc na listę składników dochodzę do wniosku, że to ciasto jest tak zdrowe, że można się nim spokojnie zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia :) Inspiracją do przepisu była wersja z Mama wants to be fit, ja zmieniłam odrobinę proporcje i rodzaje mąki. 

 

Poziom trudności: średnie

Czas wykonania: 40 min 

Porcje: ok. 20 kawałków

 

SKŁADNIKI:

 

Na ciasto:

  • 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 100 mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 5 łyżek cukru/ksylitolu/miodu płynnego
  • 5 dużych łyżek oleju kokosowego/masła kokosowego (ja używam takiego)
  • 3 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w szklance cieplej wody 

 

Na masę jabłkową:

  • 6 dużych jabłek (około 1,5 kg)
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Piekarnik nastawić na 170 stopni z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała wymiary 30 cm x 18 cm, ale spokojnie może być też większa). Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać, następnie dodać mokre i zagnieść całość na jednolitą masę. Około 2/3 ciasta wykorzystać na wylepienie spodu, a z reszty uformować małe kuleczki i wstawić do zamrażalnika. Spód podpiec przez 10-15 min.

 

W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na spód. By uzyskać kruszonkę ścierać na tarce (również duże oczka) kuleczki z zamrażalnika. Piec całość znowu przez 15 min lub do zarumienienia. Szarlotka nadaje się do krojenia dopiero po przestygnięciu (może być ciężko ze względu na obłędny zapach w całym domu ;)).

 

Smacznego! :)

POBIERZ PRZEPIS

Bezglutenowa wegańska szarlotka z kruszonką Składniki użyte do przygotowania ciasta Kolejne etapy powstawania szarlotki
Kawa z szarlotką to idealne połączenie, gwarantujące chwilę przyjemności podczas przerwy w pracy :) Bezglutenowa wegańska szarlotka z kruszonką Bezglutenowa wegańska szarlotka z kruszonką

Nie tylko Sylwester - bezglutenowe przekąski imprezowe

19 Komentarzy

Odpowiedz na „Anna CecułaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.