BEZGLUTENOWE BOUNTY KOKOSOWO-JAGLANE

To ciasto jest po prostu obłędne! Musicie chociaż raz w życiu go spróbować! Wtedy sklepowe bounty już nigdy nie będzie smakowało tak samo ;) Ciacho ma same zalety: pysznie smakuje i jest dość łatwe w przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia ^_^

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 40 min + mrożenie (kilka godzin) 

Porcje: ok. 30 małych kawałków

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki (ok. 300 gram) wiórków kokosowych, najlepiej wybrać te niesiarkowane
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • szklanka cukru (lub 3/4 ksylitolu)
  • szklanka płatków jaglanych

 

Na polewę:

  • 150 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 50 g miękkiej margaryny roślinnej bez mleka (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki)
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

 

Blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnka wsypać wiórki kokosowe, cukier i zalać mlekiem. Na małym ogniu mieszać aż cukier się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko (ok. 15 min). Pod koniec dodać płatki jaglane i mieszać jeszcze 5 min uważając, by nie doprowadzić do wrzenia czy przypalenia masy. Gdy mieszanka odrobinę przestygnie wyłożyć całość na blachę.

 

Następnie wszystkie składniki na polewę wymieszać i polać nią przestygłą masę kokosową (można dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi). Włożyć całość do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Produkty użyte do przygotowania ciasta Masa kokosowo-jaglana przed polaniem polewą Gotowe bounty posypane płatkami migdałowymi
Blok pysznego, bezglutenowego bounty domowej roboty Bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane nie wymaga pieczenia - to idealne ciasto nawet dla początkujących kucharzy :)
8 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.