BEZGLUTENOWE BOUNTY KOKOSOWO-JAGLANE

To ciasto jest po prostu obłędne! Musicie chociaż raz w życiu go spróbować! Wtedy sklepowe bounty już nigdy nie będzie smakowało tak samo ;) Ciacho ma same zalety: pysznie smakuje i jest dość łatwe w przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia ^_^

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 40 min + mrożenie (kilka godzin) 

Porcje: ok. 30 małych kawałków

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki (ok. 300 gram) wiórków kokosowych, najlepiej wybrać te niesiarkowane
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • szklanka cukru (lub 3/4 ksylitolu)
  • szklanka płatków jaglanych

 

Na polewę:

  • 150 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 50 g miękkiej margaryny roślinnej bez mleka (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki)
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

 

Blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnka wsypać wiórki kokosowe, cukier i zalać mlekiem. Na małym ogniu mieszać aż cukier się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko (ok. 15 min). Pod koniec dodać płatki jaglane i mieszać jeszcze 5 min uważając, by nie doprowadzić do wrzenia czy przypalenia masy. Gdy mieszanka odrobinę przestygnie wyłożyć całość na blachę.

 

Następnie wszystkie składniki na polewę wymieszać i polać nią przestygłą masę kokosową (można dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi). Włożyć całość do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Produkty użyte do przygotowania ciastaMasa kokosowo-jaglana przed polaniem polewąGotowe bounty posypane płatkami migdałowymi
Blok pysznego, bezglutenowego bounty domowej robotyBezglutenowe bounty kokosowo-jaglane nie wymaga pieczenia - to idealne ciasto nawet dla początkujących kucharzy :)
8 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.