BEZGLUTENOWE BOUNTY KOKOSOWO-JAGLANE
|To ciasto jest po prostu obłędne! Musicie chociaż raz w życiu go spróbować! Wtedy sklepowe bounty już nigdy nie będzie smakowało tak samo Ciacho ma same zalety: pysznie smakuje i jest dość łatwe w przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 40 min + mrożenie (kilka godzin)
Porcje: ok. 30 małych kawałków
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki (ok. 300 gram) wiórków kokosowych, najlepiej wybrać te niesiarkowane
- 3 szklanki mleka migdałowego
- szklanka cukru (lub 3/4 ksylitolu)
- szklanka płatków jaglanych
Na polewę:
- 150 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 50 g miękkiej margaryny roślinnej bez mleka (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki)
- 1/5 szklanki gorącej wody
- garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
Blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnka wsypać wiórki kokosowe, cukier i zalać mlekiem. Na małym ogniu mieszać aż cukier się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko (ok. 15 min). Pod koniec dodać płatki jaglane i mieszać jeszcze 5 min uważając, by nie doprowadzić do wrzenia czy przypalenia masy. Gdy mieszanka odrobinę przestygnie wyłożyć całość na blachę.
Następnie wszystkie składniki na polewę wymieszać i polać nią przestygłą masę kokosową (można dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi). Włożyć całość do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A czym zastąpić płatki jaglane? Nie mogę jeść węglowodanów może by je pominąć i zmniejszyć ilość mleka?
Haniu dokładnie tak, możesz pominąć płatki i dać odrobinę mniej mleka, a więcej wiórków kokosowych
Dzięki dzisiaj robię. Postanowiłam przerobić troszkę i wykorzystać wiórki z robienia mleka bo szkoda mi ich nie wykorzystać dam znać co wyszło acha a czy podajemy zamrożone czy po zmrożeniu przekładamy do lodówki???
U mnie w lodówce ciasto robiło się niestety płynne, dlatego trzymałam ciągle w zamrażarce. Można wyjąć je parę minut przed podaniem i pokroić, gdyby uznała Pani że jest zbyt twarde. Życzę powodzenia
A czy moge zastapic mleko migdalowe krowim?
Ja niestety nie próbowałam z mlekiem krowim bo jestem na nie uczulona
ale moim zdaniem jak najbardziej można spróbować z nim zrobić
Gdybyś zdecydowała się je wykorzystać to proszę o informację jak wyszło i życzę powodzenia 
Zjadłem już parę kawałków! Jak dla mnie przepyszne. Polecam wszystkim bo smakuje rewelacyjnie!
Proste pomysły są najlepsze! Super :))
Fajny pomysł ale ciasto się rozsypuje.. brakuje tu czegoś co by wiązało lepiej ze sobą masę