Bezglutenowe curry z kurczakiem

Na wstępie muszę zaznaczyć, że poniższy przepis jest moją własną wariacją na temat curry, gdyż nie miałam jeszcze przyjemności odwiedzić Indii i próbować ich prawdziwej, lokalnej kuchni. Natomiast bardzo chciałam stworzyć przepis prosty i jednocześnie szybki w przygotowaniu, który będzie przywodzić na myśl ten daleki i orientalny kraj. Mam dużą nadzieję, że mi się to udało i razem ze mną wybierzecie się w tę kulinarną podróż :) Dania curry z reguły nie powinny zawierać glutenu ani nabiału; w przypadku celiakii bardzo ważne jest natomiast, by uważać na dodawane przyprawy i ich skład. Do dań curry można bezpiecznie użyć np. bezglutenowej przyprawy od firmy Magros lub Dary Natury. Dodatkowo uprzedzam z góry, że wykorzystana przeze mnie zielona pasta Kanokwan jest bardzo ostra, jeśli więc wolicie otrzymać łagodniejszą wersję curry to możecie spokojnie wybrać pastę czerwoną (średni poziom ostrości) lub żółtą (najłagodniejsza).

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 35 min

Porcje: 6

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka (może być też indyk)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • zielona pasta curry
  • 2 x mieszanka warzywna (u mnie mrożonki)
  • 4 x 100 g ryżu białego
  • bezglutenowa przyprawa curry np. taka lub taka
  • olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy są najlepsze)

Przepis na bezglutenowe curry:

Kurczaka (bądź indyka) kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej w woku lub dużej, głębokiej patelni. Posypujemy wybraną przyprawą curry. 

 

W międzyczasie w dużym garnku ugotować ryż według przepisu na opakowaniu (w trakcie gotowania często mieszać). Odsączyć i przelać na chwilę zimną wodą.

 

Gdy mięso już się usmaży dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 min, często mieszając. Jak warzywa trochę zmiękną dodajemy mleczko kokosowe (wcześniej mocno wstrząsnąć puszką kilka razy), ponownie mieszamy i dodajemy 2-3 łyżki zielonej pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości dania). Dobrze mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 5 min.

 

Porcję ryżu wykładamy na talerze i polewamy gotowym bezglutenowym curry. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania bezglutenowego curry z kurczakiem Usmażone mięso razem z warzywami Gotowe bezglutenowe curry wg. Leworęcznego Bezglutenowca :) Smacznego!
1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.