BEZGLUTENOWE SPAGHETTI BOLOGNESE

Bezglutenowe spaghetti bolognese
Przechodząc na dietę bezglutenową wiele osób błędnie zakłada, że już nigdy nie zje pysznej, włoskiej pasty. To błąd! Owszem, makaron kukurydziany lub ryżowy na pewno smakują inaczej niż oryginał, jednak są naprawdę dobrymi substytutami. Świeżo ugotowany makaron kukurydziany smakuje na tyle dobrze, że nie każdy jest w stanie dostrzec różnicę (znów zachęcam Was do eksperymentów na rodzinie i znajomych! ;)) Jedynym jego minusem jest fakt, że po wystygnięciu bardzo się klei i następnego dnia nie jest już tak sprężysty, jednak nie przesłania to mojej radości z ponownej możliwości zajadania się pysznym spaghetti bolognese!

 

Myślę, że przepisów na sos bolognese jest tyle, ilu kucharzy. Poza użyciem innego rodzaju makaronu, można śmiało korzystać z tradycyjnych, włoskich przepisów, o ile nie zawierają zakazanych składników.

 

Poniżej podaję bardzo szybki przepis w wersji basic, który można dowolnie rozbudowywać. Oczywiście można użyć gotowych sosów do spaghetti, często zawierają one jednak nielubiany przeze mnie syrop glukozowo-fruktozowy bądź inne bliżej niesprecyzowane składniki typu „skrobia” lub „przyprawy”. Wtedy lepiej odłożyć słoik z powrotem na sklepową półkę i skorzystać z wypróbowanego przepisu poniżej :) 

 

Dobra wiadomość dla wszystkich bezglutenowców – makaron w trzech wersjach (wstążki, rurki i spaghetii) można kupić w każdej Biedronce, a jego cena wcale nie przyprawia o mocniejsze bicie serca ;)

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 30 min

Porcje: 4

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepsze jest z łopatki wieprzowej i wołowiny)
  • Opakowanie (500 g) makaronu bezglutenowego spaghetti

  • Duży słoik (lub dwa mniejsze) passaty/przecieru pomidorowego
  • Przyprawa do mięsa mielonego (pół torebki)

  • Zioła prowansalskie (pół torebki)
  • Kilka łyżek oleju do smażenia (ja użyłam kokosowego, może być też rzepakowy bądź oliwa)

  • Suszona pietruszka lub czosnek niedźwiedzi
  • Szczypta soli

Opcjonalnie:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

 

Do wrzącej lekko osolonej wody wrzucić makaron, gotować według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i zalać na chwilę zimną wodą.

 

W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w małe kawałki i zeszklić, potem dodać pokrojony czosnek (smażymy go krótko by nie zgorzkniał).

 

Następnie usmażyć mięso mielone, obficie posypując mieszanką przypraw. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, często mieszając.

 

Gdy mięso jest już gotowe dodać passatę i zioła prowansalskie, dobrze wymieszać.

 

Podając można posypać suszoną pietruszką bądź czosnkiem niedźwiedzim (mega zdrowy i delikatniejszy w smaku od zwykłego czosnku).

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania dania (wszystkie z Biedronki poza olejem kokosowym) Bezglutenowe spaghetti bolognese Tydzień Makaronu Bezglutenowego

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.