BEZGLUTENOWE SPAGHETTI BOLOGNESE
|
Myślę, że przepisów na sos bolognese jest tyle, ilu kucharzy. Poza użyciem innego rodzaju makaronu, można śmiało korzystać z tradycyjnych, włoskich przepisów, o ile nie zawierają zakazanych składników.
Poniżej podaję bardzo szybki przepis w wersji basic, który można dowolnie rozbudowywać. Oczywiście można użyć gotowych sosów do spaghetti, często zawierają one jednak nielubiany przeze mnie syrop glukozowo-fruktozowy bądź inne bliżej niesprecyzowane składniki typu „skrobia” lub „przyprawy”. Wtedy lepiej odłożyć słoik z powrotem na sklepową półkę i skorzystać z wypróbowanego przepisu poniżej
Dobra wiadomość dla wszystkich bezglutenowców – makaron w trzech wersjach (wstążki, rurki i spaghetii) można kupić w każdej Biedronce, a jego cena wcale nie przyprawia o mocniejsze bicie serca
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 30 min
Porcje: 4
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego (najlepsze jest z łopatki wieprzowej i wołowiny)
-
Opakowanie (500 g) makaronu bezglutenowego spaghetti
- Duży słoik (lub dwa mniejsze) passaty/przecieru pomidorowego
-
Przyprawa do mięsa mielonego (pół torebki)
- Zioła prowansalskie (pół torebki)
-
Kilka łyżek oleju do smażenia (ja użyłam kokosowego, może być też rzepakowy bądź oliwa)
- Suszona pietruszka lub czosnek niedźwiedzi
- Szczypta soli
Opcjonalnie:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
Do wrzącej lekko osolonej wody wrzucić makaron, gotować według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i zalać na chwilę zimną wodą.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w małe kawałki i zeszklić, potem dodać pokrojony czosnek (smażymy go krótko by nie zgorzkniał).
Następnie usmażyć mięso mielone, obficie posypując mieszanką przypraw. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, często mieszając.
Gdy mięso jest już gotowe dodać passatę i zioła prowansalskie, dobrze wymieszać.
Podając można posypać suszoną pietruszką bądź czosnkiem niedźwiedzim (mega zdrowy i delikatniejszy w smaku od zwykłego czosnku).
Smacznego!
Spaghetti jest słodsze i moim zdaniem smaczniejsze, jeśli dodamy do niego marchewkę ❤