BEZGLUTENOWY PIERNIK WEGAŃSKI

Inspiracją do powstania tego przepisu na bezglutenowy piernik było ciasto z bloga Around the flavors. Ja zmieniłam proporcje na moją dużą blachę i „odglutenowiłam” niektóre składniki ;) Wciąż jednak jestem pod wrażeniem oryginalnej wersji – jak niewiele potrzeba, by powstało coś tak pysznego! W zależności czy dodamy przyprawę piernikową czy nie, otrzymamy zwykłe ciasto murzynkowe, bądź dobry substytut piernika w wersji bezglutenowej.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: ok. 25 min 

Porcje: ok. 30 małych kawałków

 

SKŁADNIKI:

suche
  • 6 łyżek kakao (np. Celiko)
  • 1 szklanka cukru (można zastąpić 1/3 ksylitolu lub nawet pominąć w wersji bezcukrowej)
  • 3 szklanki mąki (używam najczęściej gryczanej, chociaż ciasto wychodzi mi również z mieszanki każdej innej otwartej mąki np. z cieciorki, ryżowej, owsianej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (np. Balviten)
mokre
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek oleju kokosowego (płynnego)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 szklanki mleka ryżowego (bądź innego roślinnego, ewentualnie woda)
  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g daktyli bez pestek

OPCJONALNIE:

  • 0,5 szklanki rodzynek lub innych bakalii
  • przyprawa do piernika (np. taka bądź zrobiona w domu samodzielnie)

 

Piekarnik nastawić na 160 stopni z termoobiegiem.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po 15 minutach odcedzamy i blendujemy na gładką masę razem z bananami i odrobiną mleka.

W międzyczasie wszystkie składniki suche mieszamy w dużej misce, w mniejszej misce mokre. Do suchych dodać mokre (masę daktylowo-bananową również) i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wygładzić powierzchnię. Piec ok 45 minut na dolnej półce (powinno pojawić się kilka niedużych pęknięć).

Można oprószyć cukrem pudrem wedle uznania. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu ostrym nożem, chociaż z czekaniem może być niestety trudno, ponieważ ciasto z przyprawą piernikową pachnie obłędnie i jego aromat czuć w całym domu.

Smacznego i życzę wszystkim Czytelnikom bloga Wesołych Świąt!

POBIERZ PRZEPIS

Wylane ciasto do blachyUpieczony piernik z kilkoma niedużymi pęknięciamiGotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem
Piernik kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu ostrym nożemProsty bezglutenowy piernikSmacznego!


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.