CHIPSY Z JARMUŻU
|
Liście jarmużu zawierają bardzo dużo żelaza, kwas foliowy, wapń, witaminy A, K i C. Są uznawane za jedne z najsilniejszych antyoksydantów (mają maksymalną wartość 1000 punktów w skali odżywczości ANDI i chronią nas przed rakiem ).
Chipsy z dodatkiem papryki uzyskują bardzo wyrazisty smak, można jednak z niej zrezygnować jeśli ktoś nie lubi ostrych przypraw.
Składniki:
- opakowanie liści jarmużu (w Biedronce można kupić już umyty i porwany na mniejsze kawałki)
- oliwa
- zioła prowansalskie
- ostra papryka mielona
Nastawić piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem. Do miski wlać kilka łyżek oliwy, wsypać łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę ostrej papryki, dobrze wymieszać. Kilka garści jarmużu włożyć do miski i obtoczyć w oliwie a następnie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Powtarzać aż cały jarmuż będzie obtoczony, w razie potrzeby dolać oliwy i przypraw.
Piec krótko (ok. 5 minut) na dolnej półce. Wyjąć chipsy od razu i przełożyć do miseczki. Smacznego!