CHIPSY Z JARMUŻU

Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu są oryginalną propozycją na imprezę lub szybką i zdrową przekąskę po pracy.

Liście jarmużu zawierają bardzo dużo żelaza, kwas foliowy, wapń, witaminy A, K i C. Są uznawane za jedne z najsilniejszych antyoksydantów (mają maksymalną wartość 1000 punktów w skali odżywczości ANDI i chronią nas przed rakiem :)).

 

Chipsy z dodatkiem papryki uzyskują bardzo wyrazisty smak, można jednak z niej zrezygnować jeśli ktoś nie lubi ostrych przypraw.

 

Składniki:

  • opakowanie liści jarmużu (w Biedronce można kupić już umyty i porwany na mniejsze kawałki)
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka mielona

Opakowanie liści jarmużu zakupione w Biedronce

Nastawić piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem. Do miski wlać kilka łyżek oliwy, wsypać łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę ostrej papryki, dobrze wymieszać. Kilka garści jarmużu włożyć do miski i obtoczyć w oliwie a następnie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Powtarzać aż cały jarmuż będzie obtoczony, w razie potrzeby dolać oliwy i przypraw.

 

Piec krótko (ok. 5 minut) na dolnej półce. Wyjąć chipsy od razu i przełożyć do miseczki. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Liście jarmużu przed upieczeniem Liście jarmużu przed upieczeniem Gotowe chipsy z jarmużu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.