PROSTY CHLEB BEZGLUTENOWY GRYCZANY

Ten przepis jest tak genialnie prosty, że ogromnie żałuję, że nie wpadłam na niego sama ;) Zakwas na chleb robię z przepisu ze strony natchniona.pl. Kaszę gryczaną niepaloną można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością (np. tu lub tu). Ostatnio pojawiła się nawet w sieci Biedronka (tam jednak brak 100% pewności co do braku glutenu). Chleb gryczany jest bardzo sycący – 3 kromki na śniadanie spokojnie wystarczą, by dać nam energię na cały poranek :)

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 700 ml wody przegotowanej i ostudzonej
  • 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • Dodatki: u mnie suszone pomidory pokrojone w paski i oliwki, może być też odrobina ziół prowansalskich, żurawina albo ziarna (słonecznik, dynia, sezam, czarnuszka)

 

Wieczorem kaszę opłukujemy na sitku, wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Zostawić na całą noc. Na wierzchu może utworzyć  się coś na kształt pianki – bez obaw, tak właśnie ma być :)

 

Następnego dnia rano mieszamy łyżką i ewentualnie uzupełniamy wodą, tak by ziarna były cały czas zakryte ok. 1 cm warstwą wody. Odstawić na cały dzień.

 

Wieczorem odlać nadmiar wody (zostawić niewielką ilość) i zblendować kaszę na pół-gładko. Mój blender ręczny nastawiony na tryb turbo miksuje akurat ;) ) Dodać sól oraz ewentualnie suszone pomidory, oliwki czy ziarna. Blachę o wymiarach 30 x 12 cm (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę chlebową. Ponownie zostawić na całą noc, najlepiej od razu w piekarniku.

 

Rano nastawić piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i piec ok. godzinę na dolnej półce. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Ten bezglutenowy chleb niestety po jakimś czasie twardnieje, dlatego polecam trzymać go w hermetycznym pojemniku albo zjeść jak najszybciej :)

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Opłukana kasza gryczanaNa wierzchu może utworzyć  się coś na kształt pianki – bez obaw, tak właśnie ma być!Wylana masa chlebowa w keksówce
Bezglutenowy chleb po upieczeniuI można kroić po całkowitym ostudzeniuChleb gryczany jest bardzo sycący – 3 kromki na śniadanie spokojnie wystarczą, by dać nam energię na cały poranek
Bezglutenowe kanapki z bezglutenowym chlebemChleb gryczany, humus, wędlina i śniadanie gotowePolecam wypróbować przepis bo jest on naprawdę genialnie prosty a chleb pyszny
8 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.