CIASTO BANANOWO-KAKAOWE

Pyszne bezglutenowe ciasto bananowo-kakaowe
Genialne, pyszne i do tego dość proste ciasto, gorąco polecam wszystkim łasuchom! Nie psuje się szybko, można je spokojnie zabrać na weekendowy wyjazd, proszony obiad czy do pracy. Bardzo podoba mi się konsystencja tego ciasta – lekko mokre w środku, jest w co się wgryźć :)

 

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Garść rodzynek
  • Garść płatków lub wiórków kokosowych (opcjonalnie)

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 2 łyżeczki zamiennika jajka (wymieszane z 40 ml wody i ubite na „pianę”)
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody

Składniki użyte do przygotowania ciasta, do kupienia w Internecie lub stacjonarnych sklepach sieci Organic Farma Zdrowia

Keksówkę o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

 

W dwóch miseczkach osobno wymieszać wszystkie składniki mokre i suche. Następnie dodać mokre do suchych i zmiksować całość (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodać więcej wody).

 

Piec 90 min w 150 stopniach z termoobiegiem (można zrobić test suchego patyczka). Z krojeniem najlepiej poczekać aż ciasto trochę przestygnie, chociaż ze względu na zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu ciężko jest się powstrzymać :D

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Konsystencja ciasta przed upieczeniemBlacha ciasta juź po upieczeniu
Ciasto bananowo-kakaoweCiasto bananowo-kakaowe
3 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.