IDEALNE BEZGLUTENOWE MUFFINKI

Idealne bezglutenowe muffinki
W kilka miesięcy od przejścia na dietę bezglutenową nieużywana blacha do muffinek trafiła na dno szafy, a czasami w ogóle zastanawiałam się, czy jej komuś nie oddać bądź wyrzucić. Byłam pewna, że już nigdy nie uda mi się upiec nic co będzie smakować i wyglądać jak moje ukochane babeczki. No bo z czego tu piec, skoro nie można dać ani mąki, ani jajka ani mleka?!

 

Jednak  postanowiłam nie poddawać się i pomyślałam sobie, że skoro można upiec bezglutenowe ciasto, to musi istnieć również przepis na bezglutenowe muffinki! Tak zaczęła się moja przygoda z poszukiwaniem receptury na muffinki idealne!

 

Wypróbowałam kilka przepisów, ale żaden z nich nie spełnił do końca moich oczekiwań. Zaczęłam więc próbować sama i oto jest! Efekt kilku tygodni ciężkiej pracy wreszcie zakończony sukcesem! ;-)

 

Muffiny są idealne na przyjęcie, do pracy, na wyjazd, do porannej kawy – po prostu doskonale pasują do wszystkiego, a ich przygotowanie zajmuje niecały kwadrans!

 

Z podanych składników wychodzi równo 12 czubatych babeczek.

 

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 garście wiórków kokosowych
  • 2 garście rodzynek

 

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego z Rossmanna
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

 

Te muffinki robi się tak szybko, że zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem), by zdążył się nagrzać.

 

Następnie wszystkie składniki suche należy dobrze wymieszać w dużej misce. Osobno w mniejszej mieszamy wszystkie składniki mokre. Potem dodać mokre do suchych i zamieszać łyżką (mogą pozostać małe grudki). Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję.

 

Przełożyć do papierowych papilotek. Piec ok. 20 min. (najlepiej zrobić test suchego patyczka). Muffinki pięknie pękają w trakcie pieczenia i nie jest to powód do niepokoju :-)

 

Po kilku minutach jak wystygną można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Idealne bezglutenowe muffinkiIdealne bezglutenowe muffinkiIdealne bezglutenowe muffinki
Idealne bezglutenowe muffinkiIdealne bezglutenowe muffinkiIdealne bezglutenowe muffinki

Nie tylko Sylwester - bezglutenowe przekąski imprezowe

12 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.