IDEALNE BEZGLUTENOWE MUFFINKI

Idealne bezglutenowe muffinki
W kilka miesięcy od przejścia na dietę bezglutenową nieużywana blacha do muffinek trafiła na dno szafy, a czasami w ogóle zastanawiałam się, czy jej komuś nie oddać bądź wyrzucić. Byłam pewna, że już nigdy nie uda mi się upiec nic co będzie smakować i wyglądać jak moje ukochane babeczki. No bo z czego tu piec, skoro nie można dać ani mąki, ani jajka ani mleka?!

 

Jednak  postanowiłam nie poddawać się i pomyślałam sobie, że skoro można upiec bezglutenowe ciasto, to musi istnieć również przepis na bezglutenowe muffinki! Tak zaczęła się moja przygoda z poszukiwaniem receptury na muffinki idealne!

 

Wypróbowałam kilka przepisów, ale żaden z nich nie spełnił do końca moich oczekiwań. Zaczęłam więc próbować sama i oto jest! Efekt kilku tygodni ciężkiej pracy wreszcie zakończony sukcesem! ;-)

 

Muffiny są idealne na przyjęcie, do pracy, na wyjazd, do porannej kawy – po prostu doskonale pasują do wszystkiego, a ich przygotowanie zajmuje niecały kwadrans!

 

Z podanych składników wychodzi równo 12 czubatych babeczek.

 

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 garście wiórków kokosowych
  • 2 garście rodzynek

 

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego z Rossmanna
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

 

Te muffinki robi się tak szybko, że zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem), by zdążył się nagrzać.

 

Następnie wszystkie składniki suche należy dobrze wymieszać w dużej misce. Osobno w mniejszej mieszamy wszystkie składniki mokre. Potem dodać mokre do suchych i zamieszać łyżką (mogą pozostać małe grudki). Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję.

 

Przełożyć do papierowych papilotek. Piec ok. 20 min. (najlepiej zrobić test suchego patyczka). Muffinki pięknie pękają w trakcie pieczenia i nie jest to powód do niepokoju :-)

 

Po kilku minutach jak wystygną można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Idealne bezglutenowe muffinki Idealne bezglutenowe muffinki Idealne bezglutenowe muffinki
Idealne bezglutenowe muffinki Idealne bezglutenowe muffinki Idealne bezglutenowe muffinki

Nie tylko Sylwester - bezglutenowe przekąski imprezowe

13 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.