IDEALNE BEZGLUTENOWE MUFFINKI
|
Jednak postanowiłam nie poddawać się i pomyślałam sobie, że skoro można upiec bezglutenowe ciasto, to musi istnieć również przepis na bezglutenowe muffinki! Tak zaczęła się moja przygoda z poszukiwaniem receptury na muffinki idealne!
Wypróbowałam kilka przepisów, ale żaden z nich nie spełnił do końca moich oczekiwań. Zaczęłam więc próbować sama i oto jest! Efekt kilku tygodni ciężkiej pracy wreszcie zakończony sukcesem!
Muffiny są idealne na przyjęcie, do pracy, na wyjazd, do porannej kawy – po prostu doskonale pasują do wszystkiego, a ich przygotowanie zajmuje niecały kwadrans!
Z podanych składników wychodzi równo 12 czubatych babeczek.
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 garście wiórków kokosowych
- 2 garście rodzynek
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka ryżowego waniliowego z Rossmanna
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki brandy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Te muffinki robi się tak szybko, że zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem), by zdążył się nagrzać.
Następnie wszystkie składniki suche należy dobrze wymieszać w dużej misce. Osobno w mniejszej mieszamy wszystkie składniki mokre. Potem dodać mokre do suchych i zamieszać łyżką (mogą pozostać małe grudki). Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję.
Przełożyć do papierowych papilotek. Piec ok. 20 min. (najlepiej zrobić test suchego patyczka). Muffinki pięknie pękają w trakcie pieczenia i nie jest to powód do niepokoju
Po kilku minutach jak wystygną można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jak dla mnie są super. Na pewno spróbuję poeksperymentować z mąka gryczaną:)
Mam takie pytanko, czy brandy można by było zastąpić amaretto, a syrop z agawy płynnym miodem?
Moim zdaniem tak Podane przez Ciebie produkty wydają się być bardzo dobrymi zamiennikami. Pochwal się proszę rezultatem! Powodzenia!
Muffinki wyszły świetne! Idealnie wilgotne, słodziutkie. Pycha. Pierwszy raz użyłam do wypieków mąki gryczanej, także jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Przepis godny polecenia!
Mirttis bardzo się cieszę, że muffinki się udały i gratuluję sukcesu!
Muffinki (wprawdzie bez brandy i zamiast wiorkow z platkami migdalow) sa IDEALNE :))
Wlasnie upieklam – jak dla mnie za baaardzo slodkie, szczerze to az nie moge jesc:( 3/4 szklanki cukru i 3 lyzki syropu to jakas ogromna pomylka:( Poza tym mysle, ze sa bardzo ciekawe i oryginalne pod wzgledem doboru skladnikow – nastepnym razem zrobie z polowa cukru i syropu.
Aldona mam nadzieje, ze muffinki z mniejsza iloscia slodzidla juz przypadna Ci do gustu, w sumie im mniej cukru tym zdrowiej!
Czy można do srodka muffinek dać jakieś powiodła? Jeśli mam make gryczana pełnoziarnista to mleka dać więcej?
Ja nie próbowałam z powidłami jeszcze, ale myślę, że to dobry pomysł i powinno się udać. Mleka można dać nieznacznie więcej, jeśli konsystencja byłaby zbyt gęsta. Życzę powodzenia
Czy zamiast stropu z agawy można dac syrop klonowy?
Beata – tak, jak najbardziej
Przepis jest rewelacyjny. Faktycznie za dużo cukru wg mnie było w przepisie więc dałam pół szklanki ksylitolu a i tak były mocno słodkie. Zamiast mąki gryczanej, której i tak nie miałam, dałam 1 szklankę mąki ryżowej + jedną (po 1/3 szkl.) mąki ziemniaczanej, jaglanej i owsianej, żeby dodać trochę wartościowych mąk zamiast mleka ryżowego, mleko kokosowe. bez brandy bo to dla dwulatka
Dzień dobry czy można czymś zastąpić wiórki kokosowe ?? Pozdrawiam
Dlaczego po ostudzeniu stały się twarde jak kamień