KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Kasza jaglana z rodzynkami, orzechami włoskimi i nerkowcami
Kasza jaglana na słodko to idealna propozycja na późne weekendowe śniadanie :) Jej przygotowanie zajmuje dłuższą chwilkę, jednak jest tego warta. Kasza jaglana (zwana również prosem) słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera dużo witamin z grupy B i E, krzem, żelazo i miedź, odkwasza także organizm. Jest cała masa powodów by na stałe włączyć ją do swojego menu!

 

Oczywiście nie musimy się ograniczać do spożywania kaszy tylko w weekendy :) Dobrym rozwiązaniem dla śpiochów jest ugotowanie w weekend kaszy „na zapas” i miksowanie jej rano z różnymi owocami/bakaliami w kolejne dni tygodnia. Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy – pozostawia uczucie sytości na bardzo długo, dlatego najprawdopodobniej nie będziecie musieli już jeść drugiego śniadania w pracy.

 

Ziarno prosa w trakcie gotowania pęcznieje i chłonąc mleko zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie, dlatego niepozorna jedna szklanka spokojnie starczy na kilka porcji.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 20 min

Porcje: 4

 

SKŁADNIKI:

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka roślinnego (np. ryżowego, sojowego, kokosowego)
  • 2 duże jabłka
  • 1 duży dojrzały banan
  • Cynamon mielony

Opcjonalnie:

  • Bakalie do dekoracji: rodzynki, żurawina, orzechy (włoskie, nerkowca)

 

Aby kasza nie była gorzka należy za pomocą sitka przepłukać ją trzy razy gorącą wodą  (skraca to też czas gotowania). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko zagotować w średnim garnku, dodać kaszę i pokrojonego w drobne plasterki banana. Zmniejszyć ogień i gotować całość ok. 10 min, często mieszając. Dodać starte jabłka i 3 łyżki cynamonu, gotować jeszcze kilka minut aż kasza spęcznieje i będzie miękka.

 

Całość przełożyć do miseczki, posypać dodatkowo cynamonem i udekorować bakaliami według własnego uznania. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania dania Wersja jaglanki z żurawiną, mandarynkami i wiórkami kokosowymi Moja miłość do kaszy nie zna granic i podczas podróży służbowej do Irlandii prosiłam o nią nawet kucharza w hotelowej stołówce :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.