KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI

Szybkie, łatwe i pożywne danie jednogarnkowe. Idealne gdy mamy mało czasu na gotowanie, a chcemy zrobić większa porcję na kilka dni. Ogromną zaletą przepisu jest też fakt, że nie ma po nim dużo rzeczy do zmywania :) Trzeba jednak uważać na przyprawę curry i zawartą w nim kurkumę –  nie bez powodu nazywana jest barwnikiem idealnym ;)

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 25 min

Porcje: 6

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka (może być też indyk)
  • 4 x 100 g ryżu
  • 2 x mieszanka warzyw meksykańska z puszki (lub osobno kukurydza, marchewka, groszek, czerwona fasola i papryka czerwona)
  • Olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy są najlepsze)
  • Przyprawa curry
  • Ostra papryka
  • Sól i pieprz do smaku

 

W dużym garnku ugotować ryż według przepisu na opakowaniu (w trakcie gotowania można dodać szczyptę kurkumy). Odsączyć i zalać na chwilę zimną wodą.

 

Kurczaka (lub indyka) kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (może być w tym samym garnku). Dodać przyprawę curry, ostrą paprykę oraz sól i pieprz.

 

Gdy kurczak będzie już gotowy dodać ryż oraz odsączone z zalewy warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać ciepłe. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Składniki użyte do przygotowania daniaGotowe danie może i nie prezentuje się najlepiej wizualnie, ale jest pyszne i bardzo sycąceKurczak z ryżem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.