Makaron bezglutenowy z boczkiem i pieczarkami

Ostatnio bardzo ucieszyło mnie, że makaron bezglutenowy jest coraz łatwiej dostępny w różnego rodzaju sklepach. A ponieważ za oknem pierwsze jesienne chłody, postanowiłam wykorzystać ten fakt i przygotować ciepły, rozgrzewający obiad z jego udziałem – bezglutenowy makaron z boczkiem i pieczarkami. Certyfikowany bezglutenowy boczek firmy Kaminiarz udało mi się kupić w warszawskim Supersamie, możecie jednak równie dobrze użyć każdego innego boczku, co do którego składu nie macie wątpliwości. Przygotujcie tylko garnki oraz patelnie i zaczynamy! :)

 

Czas wykonania: 35 min

Poziom trudność: średnie

Porcje: ok. 4-6

 

SKŁADNIKI:

  • makaron kukurydziany fusilli 500 g
  • 350 g boczku pokrojonego w kostkę np. firmy Kaminiarz
  • 500 g pieczarek
  • opakowanie rukoli
  • pomidory suszone w oleju
  • oliwki czarne bez pestek (pół słoika)
  • olej (rzepakowy lub kokosowy)

Opcjonalnie:

  • kilka ząbków pokrojonego czosnku
  • kiełki stir-fry na patelnię

Przepis na makaron z pieczarkami i boczkiem:

Całe opakowanie makaronu bezglutenowego ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju (dzięki temu makaron będzie się mniej kleił). Należy często mieszać.

 

Pieczarki myjemy, następnie kroimy i dusimy w woku/głębokiej patelni/garnku. Na oddzielnej małej patelni smażymy boczek oraz ewentualnie czosnek i/lub kiełki stir-fry. Usmażoną zwartość patelni dodajemy do woka razem z pokrojonymi w ćwiartki oliwkami i suszonymi pomidorami (włącznie z zalewą, która została w słoiku po wyjęciu pomidorów).

 

Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i następnie przekładamy do woka. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec do naszego makaronu z pieczarkami oraz boczkiem dodajemy odrobinę rukoli, dzięki temu nasze danie zyska wyjątkowy wygląd i smak ;)

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte w przepisie (ten boczek był użyty tylko do zdjęcia, zamiast niego polecam np. firmy Kaminiarz) Pokrojone pieczarki gotowe do duszenia Ugotowany makaron przesypany do woka z boczkiem i pieczarkami
Gotowe danie - bezglutenowy makaron z pieczarkami i boczkiem razem z rukolą Zmodyfikowana wersja dania - bez rukoli, ale za to z większą ilością oliwek Przepis idealnie sprawdzi się, gdy potrzebujecie pomysłu na obiad lub danie do pracy. Smacznego!
Tydzień Makaronu Bezglutenowego    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.