MAKARON Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Podczas ostatnich zakupów zauważyłam, że w sklepach zaczęły już pojawiać się moje ulubione grzyby, czyli kurki :) Postanowiłam więc czym prędzej wykorzystać je do przygotowania jakiegoś prostego dania na jesienny obiad czy kolację. Kto się bardzo spieszy może nie smażyć kiełbasek i nie kroić pomidorów, jednak zapewniam, że warto poświęcić kilka dodatkowych minut, by cieszyć się przepysznym smakiem tej potrawy :) Za sos w tym daniu robi zalewa z suszonych pomidorów, dlatego najlepiej kupić takie z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich – niebo w gębie gwarantowane! ^_^

 

Składniki:

  • 500 g makaronu kukurydzianego bezglutenowego świderki
  • 2 opakowania kiełbasek bezglutenowych
  • Opakowanie rukoli (może być też roszponka)
  • 2 słoiki suszonych pomidorów
  • 200 g umytych i osuszonych kurek
  • Olej do smażenia (np. rzepakowy) lub masło klarowane

 

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju, by makaron mniej się kleił.

 

W międzyczasie większe kurki pokroić na połówki, kiełbaski w plastry, rukolę opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kiełbaski (ok. 5 min), a następnie kurki (ok. 3 min).

 

Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, hartujemy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy rukolę, kiełbaski, kurki oraz pokrojone w ćwiartki suszone pomidory (włącznie z zalewą) i wszystko dobrze mieszamy.

 

Przed podaniem całość doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania dania (wszystkie zakupione w Biedronce) Z podanych składników udało się uzyskać aż 8 porcji, więc na kilka dni mamy obiad z głowy :) Makaron z kurkami i suszonymi pomidorami idealnie komponuje się z białym winem
Makaron można bez problemu zapakować i wziąć ze sobą do pracy następnego dnia na obiad, wciąż jest tak samo smaczny :) Tydzień Makaronu Bezglutenowego

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.