MAKARON Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
|Podczas ostatnich zakupów zauważyłam, że w sklepach zaczęły już pojawiać się moje ulubione grzyby, czyli kurki Postanowiłam więc czym prędzej wykorzystać je do przygotowania jakiegoś prostego dania na jesienny obiad czy kolację. Kto się bardzo spieszy może nie smażyć kiełbasek i nie kroić pomidorów, jednak zapewniam, że warto poświęcić kilka dodatkowych minut, by cieszyć się przepysznym smakiem tej potrawy Za sos w tym daniu robi zalewa z suszonych pomidorów, dlatego najlepiej kupić takie z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich – niebo w gębie gwarantowane!
Składniki:
- 500 g makaronu kukurydzianego bezglutenowego świderki
- 2 opakowania kiełbasek bezglutenowych
- Opakowanie rukoli (może być też roszponka)
- 2 słoiki suszonych pomidorów
- 200 g umytych i osuszonych kurek
- Olej do smażenia (np. rzepakowy) lub masło klarowane
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju, by makaron mniej się kleił.
W międzyczasie większe kurki pokroić na połówki, kiełbaski w plastry, rukolę opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kiełbaski (ok. 5 min), a następnie kurki (ok. 3 min).
Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, hartujemy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy rukolę, kiełbaski, kurki oraz pokrojone w ćwiartki suszone pomidory (włącznie z zalewą) i wszystko dobrze mieszamy.
Przed podaniem całość doprawić solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego!
Pysznie i zdrowo
Dziękuję za udział w akcji „Pora na kurki 2015”
Pozdrawiam
Iwona
Ciekawy przepis.
Milo mi, że dołączyłaś do akcji pomidorowej