MAKARON Z RUKOLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
|Jest to zmodyfikowana i uproszczona wersja przepisu ze strony Kwestia Smaku. Dzięki kilku prostym trikom został on dostosowany do potrzeb osób nie mogących jeść glutenu, mleka ani jajek. Nie próbowałam co prawda nigdy oryginalnego przepisu, ale zapewniam, że moja wersja jest pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu!
Składniki:
- 500 g makaronu kukurydzianego bezglutenowego (np. świderki)
- 2 opakowania szynki parmeńskiej
- Opakowanie rukoli (może być też roszponka)
- Pomidorki koktajlowe
- Świeży pieprz mielony
- Szczypta soli
- Olej do smażenia (np. rzepakowy)
Opcjonalnie:
- 2 opakowania śmietanki ryżowej
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju by makaron mniej się kleił.
W międzyczasie pomidorki pokroić na połówki, rukolę opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć szynkę (plastry przed wrzuceniem można porwać w ręku na mniejsze kawałki). Szynkę smażymy raczej krótko, tak by była chrupka, ale nie przypalona.
Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go i przekładamy z powrotem do garnka. Polewamy śmietanką ryżową (opcjonalnie), a następnie dodajemy szynkę, pomidorki, rukolę i wszystko mieszamy.
Przed podaniem całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!