MAKARON ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM

Makaron ze szparagami i tuńczykiem to moja dzisiejsza propozycja dla Was na zdrowy i pyszny obiad, w sam raz gdy podczas upałów mamy ochotę na coś lekkiego. Ja swoją przygodę ze szparagami rozpoczęłam dopiero rok temu i na pewno będę ją kontynuować, zwłaszcza, że są coraz łatwiej dostępne w okolicznych supermarketach ^_^ Wykorzystajmy zatem potencjał szparagów w pełni, póki sezon jeszcze trwa! Do dzieła!

 

Czas wykonania: 35 min

Poziom trudność: średnie

Porcje: ok. 4-6

 

SKŁADNIKI:

  • makaron kukurydziany penne 500 g
  • pęczek świeżych szparagów zielonych
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki czarne bez pestek
  • olej/oliwa czosnkowa

 

Opcjonalnie:

  • kapary

 

Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju (by makaron mniej się kleił). Często mieszać.

 

Pomidorki myjemy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy w ćwiartki.

 

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy w pozycji pionowej 5-10 min. Ugotowane i przestudzone szparagi kroję na mniej więcej 4 kawałki. Jeśli nie macie wprawy w przyrządzaniu szparagów polecam Wam najpierw lekturę tego artykułu :)

 

Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i przekładamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej składniki i ostrożnie mieszamy; szparagi najlepiej dodać pod sam koniec, gdyż są bardzo delikatne. Moim zdaniem pasowałyby tutaj jeszcze kapary, ale mój narzeczony ich nie lubi, więc ostatecznie z nich zrezygnowałam ;)

 

Doprawiamy do smaku olejem/oliwą czosnkową, solą i koniecznie dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania dania Gotowy makaron bezglutenowy ze szparagami i tuńczykiem Gotowy makaron bezglutenowy ze szparagami i tuńczykiem

Tydzień Makaronu Bezglutenowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.