MAKARON ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM
|Makaron ze szparagami i tuńczykiem to moja dzisiejsza propozycja dla Was na zdrowy i pyszny obiad, w sam raz gdy podczas upałów mamy ochotę na coś lekkiego. Ja swoją przygodę ze szparagami rozpoczęłam dopiero rok temu i na pewno będę ją kontynuować, zwłaszcza, że są coraz łatwiej dostępne w okolicznych supermarketach Wykorzystajmy zatem potencjał szparagów w pełni, póki sezon jeszcze trwa! Do dzieła!
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudność: średnie
Porcje: ok. 4-6
SKŁADNIKI:
- makaron kukurydziany penne 500 g
- pęczek świeżych szparagów zielonych
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- pomidorki koktajlowe
- oliwki czarne bez pestek
- olej/oliwa czosnkowa
Opcjonalnie:
- kapary
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju (by makaron mniej się kleił). Często mieszać.
Pomidorki myjemy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy w ćwiartki.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy w pozycji pionowej 5-10 min. Ugotowane i przestudzone szparagi kroję na mniej więcej 4 kawałki. Jeśli nie macie wprawy w przyrządzaniu szparagów polecam Wam najpierw lekturę tego artykułu
Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i przekładamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej składniki i ostrożnie mieszamy; szparagi najlepiej dodać pod sam koniec, gdyż są bardzo delikatne. Moim zdaniem pasowałyby tutaj jeszcze kapary, ale mój narzeczony ich nie lubi, więc ostatecznie z nich zrezygnowałam
Doprawiamy do smaku olejem/oliwą czosnkową, solą i koniecznie dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego!