MEGA CZEKOLADOWE BROWNIE – MURZYNEK

Mega czekoladowe brownie z wiórkami kokosowymi
Jedynym minusem tego super prostego ciasta jest to, że smakuje wszystkim gościom bez wyjątku i rozchodzi się błyskawicznie! Jeśli nikomu nie powiecie, że to ciasto jest „bez czegoś” praktycznie nie ma szans, by ktoś zauważył różnicę :) Jeśli nie wierzycie możecie sami przeprowadzić mały eksperyment na rodzinie i znajomych :D

 

Inspiracją do ciasta był… Rossmann :D Na razie robię swoje brownie używając gotowej mieszanki enerBIO (do nabycia w większych sklepach sieci Rossmann), ale powoli przymierzam się do zrobienia tego ciasta „od zera”. Co prawda na opakowaniu jest już podany przepis, jednak ja wprowadziłam do niego pewne modyfikacje. I nie martwcie się, jeśli nie macie w domu wagi by idealnie odmierzyć wszystkie składniki. Kilka pierwszych razy robiłam to ciasto zupełnie „na oko” i też było pyszne!

 

Poziom trudności: łatwe (nie ma mowy o zakalcu!)

Czas wykonania: 25 min + 25 min pieczenia

Porcje: ok. 24 (chociaż mój chłopak potrafi zjeść pół blachy na raz, więc wtedy wychodzą tylko dwa kawałki… ;) )

 

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 1 mieszanka Brownies enerBIO z Rossmanna – my leworęczni bezglutenowcy i tak mamy całe życie pod górkę, więc posłużenie się gotowcem od czasu do czasu nie jest chyba aż tak dużą zbrodnią ;)
  • 120 ml mleka ryżowego waniliowego (lub jakiegokolwiek innego roślinnego, które macie akurat otwarte w lodówce np. sojowe, migdałowe, kokosowe)
  • 5 łyżeczek karobu (czyli mączki chleba świętojańskiego)
  • 150 g miękkiej margaryny roślinnej bez dodatku mleka np. Delma Extra, Palma z Kruszwicy, Tortowa z Biedronki (najlepiej wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, w ostateczności można lekko podgrzać w mikrofalówce)
  • 1 duży drobno pokrojony banan lub 2 małe
  • Garść rodzynek/żurawiny/posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

 

Na polewę:

  • 150 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 50 g miękkiej margaryny roślinnej bez mleka
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 20 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)

 

Nastawiam piekarnik na 150°C stopni z termo-obiegiem.

 

Małą blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wykładam papierem do pieczenia.

 

Mieszankę enerBIO wsypuję do miski lub garnka. Dodaję karob, mleko, margarynę i wstępnie mieszam wszystkie składniki łyżką. Potem dodaję banana (plus opcjonalnie rodzynki itp.) i miksuję na wysokich obrotach, aż do uzyskania prawie idealnie gładkiej konsystencji (minuta powinna spokojnie wystarczyć).

 

Masę przekładam do formy, wygładzam i wstawiam do piekarnika na 25 min. na dolną półkę.

 

W międzyczasie w tej samej misce, której użyłam do ciasta przygotowuję polewę. Wsypuję cukier puder, kakao, dodaję margarynę, ciepłą wodę i wszystko dobrze mieszam łyżką. Gdy ciasto trochę wystygnie (po około godzinie) można posmarować je polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Najlepiej wstawić do lodówki na kolejną godzinę by łatwiej było je kroić, ale jak ktoś nie ma czasu/cierpliwości to można jeść od razu ;) Smacznego!

 

Dajcie znać czy Wy też nabraliście ochoty na to mega czekoladowe brownie! :)

POBIERZ PRZEPIS

Karob - nazywany też mączką chleba świętojańskiego - do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością bądź Internecie. Ewentualnie można zastąpić go kakao. Koszt ok. 15 zł, puszka starcza na bardzo długo. Bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna mieszanka Brownies z Rossmanna - cena regularna 12,99 zł, ale dość często udaje mi się ją kupić w promocji za 9,99 zł. Tak mniej więcej wygląda konsystencja ciasta przed włożeniem go do piekarnika.

7 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.