PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW

Jeśli smakowała Wam zupa-krem z batatów, to frytki z pewnością również przypadną Wam do gustu ^_^ Są o wiele zdrowsze niż ich smażone na głębokim tłuszczu odpowiedniki. Zawierają dużo witamin z grupy B, beta-karoten oraz sporo związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor i potas. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska bądź dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.

 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże bataty
  • Oliwa (kilka łyżek)
  • Zioła prowansalskie
  • Sól himalajska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sezam (opcjonalnie)

 

Bataty obrać, umyć i pokroić w słupki. Do miski wlać oliwę i zioła prowansalskie, wymieszać. Bataty obtaczać w oliwie, a następnie wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Obsypać solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piec na dolnej półce przez 35 min. Na 5 min. przed końcem pieczenia frytki można wyjąć i posypać sezamem. Oczywiście każdy piekarnik jest inny, dlatego polecam kontrolować co jakiś czas stopień zarumienienia naszych frytek ;)

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Bataty są coraz łatwiej dostępne, ja swoje kupiłam w Biedronce Pokrojone w słupki bataty Bataty obtoczone w oliwie i ziołach prowansalskich
Upieczone frytki z batatów Gotowe frytki z batatów dobrze komponują się na przykład z kotletem cielęcym i buraczkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.