PROSTY DOMOWY SORBET BANANOWY

Prosty Domowy Sorbet Bananowy
Założenia mojej diety wykluczają niestety zwykłe lody. Dozwolone są za to ich bezmleczne odpowiedniki – sorbety ^_^ Jednak te, które można dostać w sklepie zazwyczaj składają się tylko w połowie z owoców. Druga połowa to cukier lub jeszcze gorszy syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić domowy sorbet! Na pierwszy ogień poszły banany. Projekt zakończył się sukcesem, dlatego za niedługo zamierzam spróbować z kolejnymi owocami :)

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 15 min + mrożenie (kilka godzin) 

Porcje: 3 pucharki

 

SKŁADNIKI:

  • 5 dojrzałych bananów
  • Bakalie do dekoracji (np. płatki migdałowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina)

 

Banany obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plastry. Wkładamy do pojemnika i odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie blendujemy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przekładamy do pucharków i dekorujemy ulubionymi bakaliami. Gotowe! :)

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Prosty Domowy Sorbet BananowyProsty Domowy Sorbet Bananowy
Prosty Domowy Sorbet BananowyProsty Domowy Sorbet Bananowy
6 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.