Przepisy Archiwum

Bezglutenowe curry z kurczakiem

Na wstępie muszę zaznaczyć, że poniższy przepis jest moją własną wariacją na temat curry, gdyż nie miałam jeszcze przyjemności odwiedzić Indii i próbować ich prawdziwej, lokalnej kuchni. Natomiast bardzo chciałam stworzyć przepis prosty i jednocześnie szybki w przygotowaniu, który będzie przywodzić na myśl ten daleki i orientalny kraj. Mam dużą nadzieję, że mi się to udało i razem ze mną wybierzecie się w tę kulinarną podróż :)
Czytaj więcej

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to ciekawa propozycja na oryginalny i sycący obiad dla całej rodziny. Dzięki pysznemu farszowi danie smakuje nawet osobom, które wcześniej nie przepadały za tym warzywem. Wbrew pozorom, wykonanie nadziewanych papryczek nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Czytaj więcej

Śliwki w boczku

Śliwki w boczku to niezwykle prosta i pyszna bezglutenowa przekąska, którą z powodzeniem możecie podać na każdej imprezie. Smakuje wszystkim bez wyjątku, a jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kwadrans. Śliwki w boczku możecie przygotować wcześniej i w dowolnym momencie przyjęcia wstawić je do piekarnika, by po chwili zaskoczyć gości oryginalnym poczęstunkiem na ciepło. Jeśli tak jak ja nie przepadacie zbytnio za boczkiem, możecie z powodzeniem zamienić go na mniej tłustą szynkę parmeńską, szwarcwaldzką albo prosciutto. Śliwki w boczku z definicji nie zawierają glutenu, cukru ani nabiału, a nie dodając boczku od razu mamy danie w wersji wege ;)
Czytaj więcej

Makaron bezglutenowy z boczkiem i pieczarkami

Ostatnio bardzo ucieszyło mnie, że makaron bezglutenowy jest coraz łatwiej dostępny w różnego rodzaju sklepach. A ponieważ za oknem pierwsze jesienne chłody, postanowiłam wykorzystać ten fakt i przygotować ciepły, rozgrzewający obiad z jego udziałem. Certyfikowany bezglutenowy boczek firmy Kaminiarz udało mi się kupić w warszawskim Supersamie, możecie jednak równie dobrze użyć każdego innego boczku, co do którego składu nie macie wątpliwości. Przygotujcie tylko garnki i patelnie i zaczynamy! :)
Czytaj więcej

Wegański Sernik – jagielnik bez glutenu, mleka (laktozy) i jajek

Stworzenie bezglutenowego sernika wydaje się dla wielu osób sporym wyzwaniem, a zrobienie go dodatkowo bez mleka i bez jajek wręcz niemożliwe. Na szczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i stworzenie takiego sernika nie jest w cale takie trudne. Na ratunek przychodzi nam tu jagielnik, który swoim przepisem przypomina trochę bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane. Jagielnik to nie tylko dobry substytut dla sernika, ale również sposób na prosty tort bez glutenu, jajek i laktozy.
Czytaj więcej

SZPARAGI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Jeśli ktoś z Was do tej pory nie przepadał za szparagami i uważał je raczej za snobistyczne warzywo dla nowobogackich, niech koniecznie spróbuje je przygotować owinięte w szynkę i upiec w piekarniku bądź grillu. Szparagi w tej wersji z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Jest to idealna propozycja na przystawkę, brunch bądź lekką kolację. Dodatkowo urzekła mnie prostota przygotowania tego dania. Jest to niesamowite połączenie smaków, o którym mogłabym pisać jeszcze długo, ale dopóki nie spróbujecie, nie uwierzycie ;) Zatem odpalamy piekarniki i do dzieła!
Czytaj więcej

MAKARON ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM

Makaron ze szparagami i tuńczykiem to moja dzisiejsza propozycja dla Was na zdrowy i pyszny obiad, w sam raz gdy podczas upałów mamy ochotę na coś lekkiego. Ja swoją przygodę ze szparagami rozpoczęłam dopiero rok temu i na pewno będę ją kontynuować, zwłaszcza, że są coraz łatwiej dostępne w okolicznych supermarketach ^_^ Wykorzystajmy zatem potencjał szparagów w pełni, póki sezon jeszcze trwa! Do dzieła!
Czytaj więcej

BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY BROWNIE

Przepis, który dzisiaj dla Was przygotowałam będzie modyfikacją pierwszego przepisu (czekoladowe brownie), jaki ukazał się na blogu ^_^ Od tamtej pory robiłam brownie już wielokrotnie na różne okazje. Stało się moim ulubionym ciastem, które najczęściej przynoszę do pracy np. na imieniny czy charytatywną akcję cake day, zaś upieczone w okrągłej blaszce znakomicie służy za urodzinowy tort, którym możecie poczęstować zarówno bezglutenowych, jak i glutenowych gości!
Czytaj więcej

SAŁATKA Z BEZGLUTENOWYM MAKARONEM I SZYNKĄ

Sałatka z bezglutenowym makaronem i szynką jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego przepysznie smakuje. Do tego stopnia, że "glutenowi" znajomi pytali nas, czy to na pewno kukurydziany makaron i czy aby nie doszło do pomyłki Protip: robiąc ją na imprezę możecie odłożyć jedną porcje bez mięsa, wtedy otrzymacie sałatkę w wersji wege. W ten sposób jednym daniem będziecie w stanie trafić w gusta każdego wymagającego gościa Oczywiście nie musimy ograniczać się do przygotowywania sałatki jedynie na przyjęcia - rewelacyjnie smakuje ona podana na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Do dzieła!
Czytaj więcej

PIZZA BEZGLUTENOWA NA GOTOWYM SPODZIE

Przyznaję się bez bicia - to było moje pierwsze podejście do zrobienia pizzy w ogóle Nigdy wcześniej nie piekłam pizzy, bo po co, skoro w Warszawie jest tyle wspaniałych pizzerii? Po przejściu na bezglutenową dietę raz samodzielnie zrobiłam spód z kaszy quinoa, jednak rozpadł się, więc tymczasowo zaniechałam eksperymentów, ale będę próbować jeszcze na pewno! Dzisiaj zaś chciałam podzielić się swoim przepisem na pizzę upieczoną na gotowym spodzie firmy Schär. Nie zawiera on również laktozy ani jajek, jest więc idealny dla mojej diety. Nabyłam go w sieci Organic Farma Zdrowia. W opakowaniu znajdują się dwa spody, w sam raz na romantyczną kolację dla pary. Wszystkie pozostałe składniki kupiłam w Biedronce.
Czytaj więcej