SAŁATKA Z BEZGLUTENOWYM MAKARONEM I SZYNKĄ

Sałatka z bezglutenowym makaronem i szynką jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego przepysznie smakuje. Do tego stopnia, że „glutenowi” znajomi pytali nas, czy to na pewno kukurydziany makaron i czy aby nie doszło do pomyłki ;) Protip: robiąc ją na imprezę możecie odłożyć jedną porcje bez mięsa, wtedy otrzymacie sałatkę w wersji wege. W ten sposób jednym daniem będziecie w stanie trafić w gusta każdego wymagającego gościa ^_^ Oczywiście nie musimy ograniczać się do przygotowywania sałatki jedynie na przyjęcia – rewelacyjnie smakuje ona podana na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Do dzieła!

 

Czas wykonania: 20 min

Poziom trudność: łatwe

Porcje: ok. 8

 

SKŁADNIKI:

  • Makaron kukurydziany świderki 500g
  • Szynka lub kurczak wędzony ok. 250 g (mogą być też kabanosy)
  • Puszka zielonego groszku
  • Papryka czerwona 
  • Suszone pomidory w oliwie/oleju

Opcjonalnie:

  • Ogórki kiszone
  • Mała cebula

 

Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju by makaron mniej się kleił.

 

W międzyczasie paprykę i szynkę pokroić w kostkę, suszone pomidory w paseczki; groszek odsączyć.

 

Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i przekładamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej składniki (ja dodałam również poszatkowaną cebulkę i 3 ogórki kiszone, które zostały mi ze Świąt, ale nie jest to konieczne) i polewamy całość olejem z suszonych pomidorów. Na koniec wszystko dobrze mieszamy i ewentualnie przekładamy do salaterki. Gotowe :)

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania sałatki Gotowa sałatka bezglutenowa po wymieszaniu wszystkich składników Bezglutenowa sałatka idealna jest na imprezy zarówno organizowane przez nas jak i wtedy gdy idziemy do kogoś a nie chcemy iść z pustymi rękami

Tydzień Makaronu Bezglutenowego

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.