SAŁATKA KEBAB BEZGLUTENOWA

Sałatka warstwowa kebab to idealny towarzysz wszelkiego rodzaju imprez – niezastąpiona na urodzinach, sylwestrze czy parapetówce. Powiem więcej, żadna dobra domówka bez sałatki kebabowej się nie odbędzie ;) Robię ją w bardzo dużej misce, a i tak zazwyczaj schodzi jako pierwsza :) Uwielbiana przez panów, kochana przez panie!

 

Chociaż sałatka ta sama w sobie jest bezglutenowa i bezmleczna, to osoby chore na celiakię powinny uważać na stosowaną przyprawę do mięsa i najlepiej kupić certyfikowaną np. Przyprawa kebab bezglutenowa bądź zrobić taką mieszankę ziół samemu. Dodatkowo, jeśli tradycyjny majonez zastąpimy jego bezjajecznym odpowiednikiem to całkowicie pozbędziemy się z sałatki nabiału. 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • Kapusta pekińska
  • Ogórki konserwowe
  • Cebula
  • 2 opakowania kukurydzy
  • Przyprawa kebab-gyros
  • Olej do smażenia

 

Na sos:

 

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć (ręcznikiem papierowym), pokroić w kostkę i obsypać obficie przyprawą. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny (im dłużej marynujemy tym lepiej, idealnie byłoby na całą noc). Następnie rozgrzać olej, usmażyć i zostawić do przestygnięcia.

 

Kapustę i cebulę poszatkować, ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić.

 

Wszystkie trzy składniki na sos wymieszać w małej miseczce.

 

W dużej misce układać warstwami od spodu: kapusta, cebula, sos, ogórek, kukurydza, mięso, sos, kapusta, cebula, ogórek, mięso, sos, kukurydza. Układ warstw to oczywiście tylko moja propozycja :)

 

Na wierzchu można dodatkowo udekorować np. paskami z czerwonej papryki.

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania bezglutenowej sałatki kebabKolejne etapy przygotowywania sałatki gyrosGotowa sałatka z zamieszczonego przepisu
Bezglutenowy gyros wygląda tak ładnie jak zwykłyGwarantuję, że nie tylko wygląd ale i smak jest wspaniały!

Przepis zgłoszony do akcji:

Andrzejkowa uczta Nie tylko Sylwester - bezglutenowe przekąski imprezowe

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.