SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ I ANANASEM
|Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem to bezsprzecznie imprezowy klasyk Nie bez powodu – robi się ją błyskawicznie, a smakuje pysznie!
Jej przygotowanie trwa tylko chwilę – dokładnie tyle ile zajmuje otwarcie czterech puszek Jest więc idealna, gdy wpadną niezapowiedziani goście, bądź wracamy zmęczeni i głodni jak wilk po pracy a musimy dosłownie „już teraz” coś zjeść. Dlatego składniki do tej sałatki polecam mieć zawsze w szafce jako safety stock
Poziom trudności: bardzo łatwe
Czas wykonania: ok. 5 min
Porcje: 6
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa w kawałkach
Opcjonalnie:
- 100 g ugotowanego białego ryżu
- 4 łyżki majonezu bezjajecznego
- Sól i pieprz do smaku
W podstawowej wersji sałatki wystarczy wszystkie puszki otworzyć, odsączyć, wsypać ich zawartość do miski, wymieszać i doprawić do smaku.
Wersję basic można rozbudować dodatkowo o ugotowany ryż (również zawsze warto mieć w lodówce na wszelki wypadek ) i bezjajeczny majonez.
Smacznego!
1 Komentarz
Sos majonezowy mozna podzielic na trzy czesci i dodatkowo rozsmarowac miedzy kukurydza a ananasem. Wtedy dolna czesc salatki bedzie wilgotniejsza.