SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Ta sałatka idealnie nadaję się „na wynos” na różnego rodzaju przyjęcia, jako dodatek do obiadu/kolacji bądź samodzielne danie. Suszone pomidory nadają jej niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jest jedną z moich ulubionych sałatek!

 

SKŁADNIKI:

  • Opakowanie młodego szpinaku (baby)
  • Słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 słoika oliwek czarnych bez pestki
  • Ziarna słonecznika (ok. 75 g)
  • Kiść winogron różowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • Kilka łyżek oliwy

 

Liście szpinaku umyć i osuszyć. Pomidory i oliwki pokroić w średniej wielkości kawałki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieją (często mieszając by się nie przypaliły). Winogrona pokroić na połówki (lub ćwiartki jeśli są duże). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość posypać ziołami prowansalskimi i polać zalewą pozostałą po pomidorach. Wszystko dobrze wymieszać.

Voilà!

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki użyte do przygotowania sałatkiSałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidoramiSałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidoramiTaka sałatka idealnie komponuje się z waflami ryżowymi bądź zwykłymi kanapkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.