Wegański Sernik – jagielnik bez glutenu, mleka (laktozy) i jajek

Stworzenie bezglutenowego sernika wydaje się dla wielu osób sporym wyzwaniem, a zrobienie go dodatkowo bez mleka i bez jajek wręcz niemożliwe. Na szczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i przygotowanie takiego sernika nie jest wcale takie trudne. Na ratunek przychodzi nam tu jagielnik, który swoim przepisem przypomina trochę bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane. Jagielnik to nie tylko dobry substytut dla sernika, ale również sposób na prosty tort bez glutenu, jajek i laktozy.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. godziny

Porcje: ok. 14 – 16

 

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 – 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1l napoju ryżowego o smaku waniliowym
  • 1 szklanka wody
  • garść płatków migdałowych
  • polewa czekoladowa – np. cała czekolada Goplana Gorzka roztopiona na ok. 3 płaskich łyżkach oleju kokosowego

Przepis na sernik:

Na początek należy kaszę jaglaną wysypać na sitko i przepłukać zimną-ciepłą-zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Wybieramy średniej wielkości garnek – lepiej trochę większy niż mniejszy, tak by reszta składników się w nim zmieściła – i wsypujemy do niego opłukaną kaszę, a następnie wlewamy szklankę wody i 2 szklanki „mleka” waniliowego. Gotujemy ok. 20 – 25 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie prawie całą zawartość z garnka. Gdy zacznie robić się gęsta dolewamy resztę „mleka” ryżowego, wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier/ksylitol i dokładnie mieszamy z kaszą. Następnie zagotowujemy i przez ok. 15 – 20 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu, aż kasza znów nie zgęstnieje (pilnując ciągle, aby się nie przypaliła!).

 

Po ugotowaniu możemy użyć ręcznego blendera i zblendowć zawartość garnka na gładką masę. Następnie tortownicę (najlepiej nie większą niż 22 cm) wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę, lekko ją na koniec dociskając łyżką i wyrównując. Górę posypujemy płatkami migdałowymi i lekko je dociskamy do masy.

 

Na koniec do garnuszka/rondelka dodaję 3 płaskie łyżeczki oleju kokosowego i gotuję na małym ogniu, aby się rozpuścił. Gdy olej jest już płynny rozpuszczam w nim czekoladę, a następnie wylewam gotową polewę na masę.

 

Po przestygnięciu, ciasto należy przechowywać w lodówce. Kroi się w miarę dobrze i wystarczy chwilę przed wyjąć :) Jak widać bezglutenowy sernik czy tort bez laktozy i jajek jest możliwy i wcale nie jest taki trudny w przygotowaniu ^_^

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Końcowa masa po dodaniu wszystkich składników i ugotowaniu. Jak widać jest w miarę mocno gęsta W miarę możliwości staramy się zblendować masę, by była jak najbardziej jednolita Gdy masa jest już w miarę jednolita przekładamy ją do tortownicy
Następnie posypujemy płatkami migdałowymi A na koniec polewamy czekoladą Oto nasz gotowy sernik/tort bez glutenu, mleka i jajek
Tak ciasto prezentuje się w środku A tak na talerzu! Polecam przepis wszystkim, bo jest naprawdę łatwy, a ciasto pyszne

16 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.