Wegański Sernik – jagielnik bez glutenu, mleka (laktozy) i jajek
|Stworzenie bezglutenowego sernika wydaje się dla wielu osób sporym wyzwaniem, a zrobienie go dodatkowo bez mleka i bez jajek wręcz niemożliwe. Na szczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i przygotowanie takiego sernika nie jest wcale takie trudne. Na ratunek przychodzi nam tu jagielnik, który swoim przepisem przypomina trochę bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane. Jagielnik to nie tylko dobry substytut dla sernika, ale również sposób na prosty tort bez glutenu, jajek i laktozy.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. godziny
Porcje: ok. 14 – 16
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 – 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1l napoju ryżowego o smaku waniliowym
- 1 szklanka wody
- garść płatków migdałowych
- polewa czekoladowa – np. cała czekolada Goplana Gorzka roztopiona na ok. 3 płaskich łyżkach oleju kokosowego
Przepis na sernik:
Na początek należy kaszę jaglaną wysypać na sitko i przepłukać zimną-ciepłą-zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Wybieramy średniej wielkości garnek – lepiej trochę większy niż mniejszy, tak by reszta składników się w nim zmieściła – i wsypujemy do niego opłukaną kaszę, a następnie wlewamy szklankę wody i 2 szklanki „mleka” waniliowego. Gotujemy ok. 20 – 25 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie prawie całą zawartość z garnka. Gdy zacznie robić się gęsta dolewamy resztę „mleka” ryżowego, wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier/ksylitol i dokładnie mieszamy z kaszą. Następnie zagotowujemy i przez ok. 15 – 20 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu, aż kasza znów nie zgęstnieje (pilnując ciągle, aby się nie przypaliła!).
Po ugotowaniu możemy użyć ręcznego blendera i zblendowć zawartość garnka na gładką masę. Następnie tortownicę (najlepiej nie większą niż 22 cm) wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej masę, lekko ją na koniec dociskając łyżką i wyrównując. Górę posypujemy płatkami migdałowymi i lekko je dociskamy do masy.
Na koniec do garnuszka/rondelka dodaję 3 płaskie łyżeczki oleju kokosowego i gotuję na małym ogniu, aby się rozpuścił. Gdy olej jest już płynny rozpuszczam w nim czekoladę, a następnie wylewam gotową polewę na masę.
Po przestygnięciu, ciasto należy przechowywać w lodówce. Kroi się w miarę dobrze i wystarczy chwilę przed wyjąć Jak widać bezglutenowy sernik czy tort bez laktozy i jajek jest możliwy i wcale nie jest taki trudny w przygotowaniu
Smacznego!
Kasiu, dziekuje Ci za ten przepis… To wyczyn: bez mleka, bez glutenu, i jeszcze bez jajek. Probuje przestawic sie na diete bezglutenowa i bezmleczna wedlug zalecen doktora Seignalet. Lepiej sie czuje, niestety nie zawsze uda mi sie jej trzymac bez skokow w bok. Pozdrawiam serdecznie Beata
Jest i przepis Widziałam już na FP ten Twój sernik i się powtórzę – niedługo robię
Wow, wydaje się być bardzo prosty w wykonaniu. Będe musiała sprobowac w wolnej chwili.
Czy jeśli moja córka nie jest uczulona na laktozę tylko na sam gluten to czy zamiast tego napoju ryżowego moge dać zwykłe mleko
Tak, najbardziej można
Dzisiaj wyprobuje mam nadzieje ze sie uda wszystkie skladniki mam pozdrawiam
Super przepis:). Czy zamiast mleka roślinnego, o którym piszesz, mogę użyć sojowego waniliowego (tego z Biedry) ? Dziękuję
Basiu tak, jak najbardziej, każde roślinne mleko będzie ok
A czekolada gorzka Goplana to bez laktozy jest?
Tak
Czy wiórki kokosowe można czymś zastąpić, jeśli ktoś nie lubi ich smaku? Płatki migdałowe? Owsiane?
Dzięki za przepis ! Łatwy, smaczny i udał się bez problemu.
Jestem maksymalnie uczulona na m.in. gluten, jajka i mleko. Niestety gorzka czekolada również zawiera mleko. Chyba nie ma dla mnie ciasta które by się sprawdziło (?)…
Jest cała masa gorzkich czekolad bez mleka, ta użyta w przepisie również
Czy zamiast czekolady może być galaretka ?
Nie próbowałam nigdy z galaretką, ale myślę, że jak najbardziej! Daj znać proszę póżniej jak wyszło