Śliwki w boczku
|Śliwki w boczku to niezwykle prosta i pyszna bezglutenowa przekąska, którą z powodzeniem możecie podać na każdej imprezie. Smakuje wszystkim bez wyjątku, a jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kwadrans. Śliwki w boczku możecie przygotować wcześniej i w dowolnym momencie przyjęcia wstawić je do piekarnika, by po chwili zaskoczyć gości oryginalnym poczęstunkiem na ciepło. Jeśli tak jak ja nie przepadacie zbytnio za boczkiem, możecie z powodzeniem zamienić go na mniej tłustą szynkę parmeńską, szwarcwaldzką albo prosciutto. Śliwki w boczku z definicji nie zawierają glutenu, cukru ani nabiału, a nie dodając boczku od razu mamy danie w wersji wege
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: bardzo łatwe
SKŁADNIKI:
- śliwki suszone
- plastry boczku, szynki parmeńskiej albo prosciutto np. firmy Kaminiarz
Naszykować tyle wykałaczek i plastrów boczku, ile śliwek chcemy podać. W przybliżeniu można założyć dla każdego gościa ok. 3 sztuki.
Każdą śliwkę owijamy cienkim plastrem boczku, przebijamy wykałaczką i et voilà, już prawie gotowe!
Owinięte boczkiem śliwki układamy obok siebie w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do rozgrzanego na 175 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 min. Uwaga – być może po około 10 minutach warto zmienić program na sam termoobieg lub grzanie z dołu. W zależności od Waszego typu piekarnika ciągłe grzanie z góry może spowodować, że boczek zamiast być chrupiący, szybko się przypali.
Danie podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!