SUPERSZYBKIE CIASTECZKA (LUB CIASTO) JAGLANO-KOKOSOWE

Pomysł na dzisiejsze ciasteczka zapożyczyłam od Hot and cooold :) Urzekła mnie prostota tego przepisu: tylko 3 składniki i przepyszne ciasteczka gotowe są w mgnieniu oka! ^_^ Ja do swoich dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy by miały lepszą konsystencję. Gorąco polecam – są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego super zdrowe!

Ciasteczka jaglano-kokosowe Ciasto jaglano-kokosowe

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 15 min + 15 min pieczenia

Porcje: 36 ciasteczek

 

SKŁADNIKI:

  • 3 duże dojrzałe banany
  • 50 g mąki kokosowej
  • 75 g płatków jaglanych
  • 5 łyżek syropu z agawy

 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem. W międzyczasie banany blendujemy i wszystkie składniki dobrze mieszamy. Formujemy małe ciasteczka i wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wkładamy na dolną półkę na ok. 15 min.

 

Z podanego przepisu można również upiec zwykłe ciasto. Na blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wystarczy podwoić składniki (ewentualnie można dodać jeszcze jednego banana lub trochę więcej syropu z agawy) i piec ok. 25 min do zarumienienia. 

 

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

Składniki wykorzystane do pieczenia ciastek jaglano-kokosowych Uformowane ciastka przed pieczeniem Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika
Ciasteczka nadają się idealnie na przekąskę w pracy i podczas podróży Dla bardziej głodnych osób lub spodziewających się gości polecam ciasteczka w wersji ciasta :) Zachęcam do przetestowania przepisu i życzę wszystkim smacznego

Nie tylko Sylwester - bezglutenowe przekąski imprezowe

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.