SZNYCLE Z INDYKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM ORAZ RYŻEM BRĄZOWYM

Sznycle z indyka z marchewką i groszkiem oraz ryżem brązowym
Dzisiaj przygotowałam przepis na mega proste danie, które właściwie robi się samo :) Ryż i marchewkę z groszkiem wystarczy wrzucić do wody, a indyka można kupić już pokrojonego w plastry – wtedy jego usmażenie również nie wymaga od nas dużo wysiłku. A my zyskujemy podwójnie – mamy czas dla siebie i pyszny obiad/kolację :)

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 30 min

Porcje: 4

 

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania filetów z piersi indyka
  • Opakowanie mrożonej sałatki z marchewki i groszku (nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania)
  • Dwie torebki (200 g) ryżu brązowego  
  • Przyprawa do mięsa (lub własna kompozycja przypraw)
  • Kilka łyżek smalcu
  • Kilka łyżek oliwy

 

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zalać na chwilę zimną wodą i odcedzić.

 

W międzyczasie marchewkę z groszkiem wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 12 min, potem odcedzić.

 

Na patelni rozgrzać smalec i smażyć indyka z każdej strony przez ok. 5 min (aż zmieni kolor). Na koniec posypać przyprawami.

 

Wykładając marchewkę i groszek na talerz warto polać je oliwą dla uzyskania lepszego smaku.

 

Jak widać jest to bardzo krótki i prosty przepis na zdrowy, sycący obiad. Smacznego!

 POBIERZ PRZEPIS

Danie idealnie nadaję się do zabrania ze sobą do pracy lub na wyjazdWersja przepisu ze stekiem wołowym z antrykotu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.