SZPARAGI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Jeśli ktoś z Was do tej pory nie przepadał za szparagami i uważał je raczej za snobistyczne warzywo dla nowobogackich, niech koniecznie spróbuje je przygotować owinięte w szynkę i upiec w piekarniku bądź grillu. Szparagi w tej wersji z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Jest to idealna propozycja na przystawkę, brunch bądź lekką kolację. Dodatkowo urzekła mnie prostota przygotowania tego dania. Jest to niesamowite połączenie smaków, o którym mogłabym pisać jeszcze długo, ale dopóki nie spróbujecie, nie uwierzycie ;) Zatem odpalamy piekarniki i do dzieła!

 

Czas wykonania: 15 min

Poziom trudność: łatwe

Porcje: 2

 

SKŁADNIKI:

  • pęczek świeżych szparagów zielonych (u mnie było to 14 sztuk)
  • szynka parmeńska/szwarcwaldzka/boczek (tyle plastrów, ile szparagów)
  • olej rzepakowy/oliwa
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • bezglutenowa focaccia firmy Schär (do kupienia np. tutaj, w środku są 3 sztuki)

 

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (ok. 1/4 od końca). Ja do przygotowania dania postanowiłam użyć grilla elektrycznego, ale w piekarniku czy na patelni powinniśmy uzyskać podobny rezultat.

 

Grill/naczynie do zapiekania/patelnię smarujemy cienką warstwą oleju i gdy grill/piekarnik/patelnia się rozgrzeje, kładziemy szparagi zawinięte w szynkę parmeńską.

 

Co kilka minut obracamy szparagi tak, aby w miarę możliwości szynka zarumieniła się z każdej strony. Łącznie smażyłam je przez 10 min. Na grill wykładamy również bezglutenową focaccię (bądź inne ulubione pieczywo) i podgrzewamy ją z obu stron przez ok. 3-5 min.

 

Szparagi i focaccię przekładamy na talerz, polewamy oliwą, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Voilà!

POBIERZ PRZEPIS

 

Składniki użyte do przygotowania daniaSzparagi z szynką parmeńskąDo takiego dania najlepiej pasuje włoska bezglutenowa focaccia i dobre białe wino
Apetycznie zarumienione szparagi i lekko podpieczona focacciaGotowe i pyszne szparagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.