SZYBKI BEZGLUTENOWY CHLEB CAŁY Z ZIAREN

To mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Idealny, gdy wafle ryżowe się już znudzą, a sklepowe pieczywo nie spełnia naszych oczekiwań. Polecam ten bezglutenowy chleb z czystym sumieniem: jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut! Co najważniejsze, chlebek nie czerstwieje i nie kruszy się przy krojeniu ^_^

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 10 min + 60 min pieczenia

 

SKŁADNIKI:

  • gotowa mieszanka ziaren (Spiżarnia Babuni) z Rossmanna 500 g (słonecznik 36%, siemię lniane 36%, pestki dyni 14%, sezam 14%)
  • 3 dojrzałe banany
  • ok. 70 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli himalajskiej

 

Piekarnik nagrzać na 160 stopni z termoobiegiem. Banany zmiksować w blenderze. Wymieszać w misce razem z pozostałymi składnikami. Blachę o wymiarach 30 x 12 cm (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę chlebową. Piec ok. godzinę na dolnej półce. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Mieszanka ziaren z RossmannaWymieszane składniki w misceChleb chwilę po wyjęciu z piekarnika
Szybki bezglutenowy chleb cały z ziarenOgromną zaletą tego chleba jest to, że nie kruszy się przy krojeniu i nie czerstwiejePyszne kanapki z bezglutenowym chlebem. Świetne gdy znudziło się nam już sklepowe pieczywo :)
3 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.