Jak zorganizować bezglutenową imprezę by nikt nie wyszedł głodny :)

Propozycja zdrowych, bezglutenowych przekąsek na spotkanie ze znajomymiPonieważ na blogu był już artykuł o byciu kłopotliwym gościem, nadeszła więc pora by spojrzeć na ten problem z drugiej strony barykady ;) Dzisiaj chciałam podzielić się swoimi refleksjami na temat organizacji własnego przyjęcia. Można oczywiście poczęstować gości zwykłymi krakersami, paluszkami, kanapkami itp., jednak istnieje duże ryzyko, że jeśli coś nam zostanie to następnego dnia będziemy zmuszeni to wyrzucić, ponieważ nie będziemy mogli tego zjeść. Dla bezglutenowca więc sytuacja, w której jest się gospodarzem jest o wiele prostsza, gdyż przygotowując potrawy samemu ma się pewność co do ich składu i nieszkodliwości. 

 

Ja i pyszny kawałek tortu-niespodzianki upieczony przez mojego chłopaka <3Pojawia się jednak przed nami niepokojące pytanie: czy nasze nieco odmienne dania będą smakować również zaproszonym gościom, przyzwyczajonym do tradycyjnego pszennego, mlecznego i jajecznego jedzenia? Czy nie przestraszą się bezglutenowych składników i zechcą w ogóle sięgnąć po nasze dziwne potrawy? A może by tak zrobić mały eksperyment i nic nikomu nie mówić i czekać na reakcję czy ktoś w ogóle zauważy różnicę? :D

 

By ułatwić życie wszystkim bezglutenowcom przygotowałam małą ściągawkę. Poniżej wypisałam wszystkie rzeczy jakie przyszły mi do głowy, które można śmiało podawać na przyjęciach. Na część z nich przepisy już są na moim blogu, pozostałe postaram się sukcesywnie dodawać :)

 

Przekąski słone:

  • Orzeszki ziemne
  • Chipsy ziemniaczane
  • Prażynki
  • Nachosy
  • Chrupki kukurydziane
  • Popcorn

Przekąski słodkie:

Sałatki:

Pozostałe:

  • Warzywa pokrojone w słupki: ogórek, marchewka, papryka
  • Dipy do warzyw i nachosów: hummus, guacamole, własnoręcznie robiony sos pomidorowy
  • Oliwki, pomidorki koktajlowe, ogórki (idealne na zakąskę ;-) )
  • Szaszłyki z warzyw/owoców/mięsa
  • Chipsy z jarmużu
  • „Mięsny jeż” czyli klasyka gatunku: bezglutenowe kabanosy, szynka parmeńska itp.
  • Koreczki śledziowe

Przy tak zastawionym stole każdy z gości powinien znaleźć coś dla siebie

Do picia oczywiście bezglutenowy cydr, wino lub drinki z wódką ;-)

 

Jak widać lista tego, co można przygotować jest bardzo długa. Właściwie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!

 

Wszystkim bezglutenowcom życzę powodzenia w organizowaniu imprez, a ich gościom otwartości na nowe doznania smakowe. Załączam zdjęcia na dowód, że wszystko jest możliwe jeśli tylko się wystarczająco mocno chce, nawet upieczenie bezglutenowego, bezmlecznego i bezjajecznego tortu! ^_^

Kolejna porcja bezglutenowych smakołykówI wersja bezglutenowego tortu ozdobionego płatkami migdałowymi i borówkamiBezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny tort z mąki gryczanej przekładany kremem kokosowym
Sałatka warstwowa "kebab" i inne przysmakiII wersja tortu ozdobionego truskawkami i płatkami kokosowymiTort bezglutenowy ku naszemu zdziwieniu bardzo łatwo się kroi i co najważniejsze smakuje jak tort :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.