ZUPA KREM Z BATATÓW I PAPRYKI

Dzisiaj prezentuję Wam pierwszą na blogu (i w ogóle moją pierwszą w życiu :D) zupę-krem. Główny składnik zupy, czyli bataty (słodkie ziemniaki) można obecnie bez problemu znaleźć w większości sklepów – ja swoje kupiłam w Biedronce na promocji. Ta zupa jest wręcz idealna na zimę: rozgrzewająca, gęsta, sycąca, pełna witamin, po prostu pyszna! A do tego nieskomplikowana w przygotowaniu ^_^

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 20 min + 60 min gotowania

Porcje: 8

 

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki czerwone
  • 4 bataty
  • 3 marchewki
  • 1 przecier pomidorowy/passata
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie i czosnek niedźwiedzi)

 

Bataty i marchewki obrać. Następnie wszystkie warzywa umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do dużego garnka, zalać gorącą wodą (tak by przykryła wszystkie warzywa) i gotować ok. 40-60 min.

 

W międzyczasie w osobnym garnku ugotować soczewicę (ok. 10 min). Ponieważ soczewica bardzo chłonie wodę, należy jej nalać dwukrotnie więcej niż wrzucamy soczewicy. Co jakiś czas szumujemy pianę. Wodę solimy tuż przed końcem gotowania (wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie ziaren).

 

Gdy warzywa będą już miękkie, wystarczy dodać przecier pomidorowy i całość miksować kilka minut (ja użyłam blendera ręcznego). Jeśli chcemy otrzymać bardzo gęstą zupę można odlać trochę wody. Ja lubię, gdy kawałki warzyw są lekko wyczuwalne, więc nie blendowałam na gładką masę. Na sam koniec dodajemy soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.

Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Składniki użyte do przygotowania zupy Gotujące się bataty, papryka i marchewka Ugotowana soczewica
Zmiksowana zupa być może nie wygląda apetycznie, ale smakuje przepysznie :) Zupa krem z batatów i papryki
2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.