BEZGLUTENOWE CHEESEBURGERY
|Ponieważ póki co żadna fastfoodowa sieć nie wprowadziła w Polsce bezglutenowych hamburgerów, postanowiłam sama zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Wbrew moim obawom okazało się to o wiele prostsze, niż myślałam, a smak gotowych burgerów był rewelacyjny! Wreszcie zdrowy fast-food dostępny dla każdego! Co najważniejsze, cheeseburgery są bardzo sycące i idealnie nadają się na obiadokolację, a dla bardziej wymagających jako pożywne śniadanie
Poziom trudności: średnie
Czas wykonania: ok. 40 min
Porcje: 4
SKŁADNIKI:
- kukurydziane arepas
- ser żółty bez laktozy (Mlekovita)
- mięso mielone na burgery (Sokołów)
- sałata
- ogórek
- pomidor
- cebula
- bezglutenowy ketchup (np. Roleski, Pudliszki)
Arepas po ostudzeniu ostrożnie kroimy i na obie połówki kładziemy ser żółty, a następnie wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, by ser się lekko rozpuścił. W międzyczasie na patelni smażymy uformowane mięso mielone (ok. 4 min. z każdej strony).
Gdy bułki są już gotowe kładziemy na nie sałatę, mięso, ketchup, pomidor, cebulę, ogórek i ponownie ketchup. Przykrywamy drugą połówką bułki i pyszne cheeseburgery już gotowe! Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |