Bezglutenowe curry z kurczakiem
|Na wstępie muszę zaznaczyć, że poniższy przepis jest moją własną wariacją na temat curry, gdyż nie miałam jeszcze przyjemności odwiedzić Indii i próbować ich prawdziwej, lokalnej kuchni. Natomiast bardzo chciałam stworzyć przepis prosty i jednocześnie szybki w przygotowaniu, który będzie przywodzić na myśl ten daleki i orientalny kraj. Mam dużą nadzieję, że mi się to udało i razem ze mną wybierzecie się w tę kulinarną podróż Dania curry z reguły nie powinny zawierać glutenu ani nabiału; w przypadku celiakii bardzo ważne jest natomiast, by uważać na dodawane przyprawy i ich skład. Do dań curry można bezpiecznie użyć np. bezglutenowej przyprawy od firmy Magros lub Dary Natury. Dodatkowo uprzedzam z góry, że wykorzystana przeze mnie zielona pasta Kanokwan jest bardzo ostra, jeśli więc wolicie otrzymać łagodniejszą wersję curry to możecie spokojnie wybrać pastę czerwoną (średni poziom ostrości) lub żółtą (najłagodniejsza).
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 35 min
Porcje: 6
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi z kurczaka (może być też indyk)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- zielona pasta curry
- 2 x mieszanka warzywna (u mnie mrożonki)
- 4 x 100 g ryżu białego
- bezglutenowa przyprawa curry np. taka lub taka
- olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy są najlepsze)
Przepis na bezglutenowe curry:
Kurczaka (bądź indyka) kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej w woku lub dużej, głębokiej patelni. Posypujemy wybraną przyprawą curry.
W międzyczasie w dużym garnku ugotować ryż według przepisu na opakowaniu (w trakcie gotowania często mieszać). Odsączyć i przelać na chwilę zimną wodą.
Gdy mięso już się usmaży dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 min, często mieszając. Jak warzywa trochę zmiękną dodajemy mleczko kokosowe (wcześniej mocno wstrząsnąć puszką kilka razy), ponownie mieszamy i dodajemy 2-3 łyżki zielonej pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości dania). Dobrze mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 5 min.
Porcję ryżu wykładamy na talerze i polewamy gotowym bezglutenowym curry. Smacznego!
Ciekawy przepis na szybkie danie Duży plus za dodatek curry o silnych właściwościach przeciwzapalnych.