BEZGLUTENOWE „KANAPKI” NA ŚNIADANIE
|Konieczność pożegnania się z chlebem zniechęca wiele osób do przejścia na dietę bezglutenową (o bezmlecznej i bezjajecznej nie wspominając ). No bo jak to – co teraz zjeść na śniadanie, gdy nie można ukochanych bułeczek?! Wbrew pozorom bezglutenowcy wciąż mogą cieszyć się ulubionymi sandwiczami! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni i trochę wysiłku, by odpowiednio dobrać zamienniki dla poszczególnych składników naszych dotychczasowych kanapek i pyszne śniadanko gotowe
Bezglutenowe pieczywo, hummus, pasty do smarowania, a nawet wędliny można oczywiście przygotować samemu, jednak w natłoku codziennych obowiązków zazwyczaj ciężko znaleźć na to czas. Dlatego w tym poście pragnę skupić się na gotowych produktach dostępnych w większości sklepów. Na początku diety bezglutenowcom i tak jest bardzo ciężko (gdyż absolutnie każdy posiłek trzeba przygotować samemu), warto więc wspomagać się gotowymi rozwiązaniami by nie zniechęcić się do diety
Zamiast tradycyjnego chleba proponuję:
- wafle ryżowe/kukurydziane (w zależności od firmy dostępne są różne smaki i grubości wafli)
- chleb sezamowy z Rossmanna
- gotowe pieczywo bezglutenowe np. firmy Schär
- chleby z certyfikowanych piekarni bądź wypieki własne np. chleb gryczany lub całoziarnisty
Zamiast masła jako smarowidła można użyć:
- hummus (pasta z ciecierzycy)
- krem paprykowy, ziołowy, bakłażanowy z Rossmanna
- guacamole (sos na bazie awokado)
- ajwar (tradycyjna pasta bałkańska z papryki i bakłażanów)
- margaryna bezmleczna
Jako wędlinę na kanapki można położyć:
- kiełbasę certyfikowaną z indyka
- szynkę prosciutto
- kabanosy z kurczaka
Do tego warzywa (pomidory, papryka, rzodkiewka) plus szczypiorek/kiełki brokułów/czosnek niedźwiedzi i kanapki gotowe!
Lub w wersji na słodko wciąż dozwolone są:
- dżemy
- masło orzechowe
- miód
- krem kakaowy z Rossmanna (nie mylić z Nutellą!)
Mam nadzieję, że z moimi sugestiami komponowanie porannych posiłków stanie się teraz dla Was trochę łatwiejsze Dajcie znać jakie Wy macie pomysły na śniadania!