BEZGLUTENOWE MUSLI ŚNIADANIOWE
|Na diecie bezglutenowej każde śniadanie to wyzwanie! Trzeba dostarczyć sobie nie tylko energii na cały dzień, ale również cennych składników odżywczych, by nie nabawić się niedoborów żywieniowych. Dlatego zamiast myśleć o tym, czego nam nie wolno, lepiej zrobić spis tego, co wciąż możemy jeść, a najlepiej wrzucić to wszystko do jednego pudełka i wymieszać
Do przygotowania własnego musli będziemy potrzebować dużego plastikowego pudełka/słoika, podstawą będą zaś kukurydziane płatki śniadaniowe Corn Flakes firmy Nestle.
Inspiracją do zrobienia własnej mieszanki było gotowe musli z Rossmanna – bardzo praktyczne na wszelkie wyjazdy czy do pracy. Jednak najlepsze to takie, które zrobimy sami Jest to bardzo prosty pomysł na szybkie, zdrowe i sycące śniadanie. Takie musli wystarczy zalać dowolnym mlekiem roślinnym (np. ryżowym, migdałowym, sojowym) i gotowe!
Bakalie do wyboru:
- rodzynki, żurawina
- wiórki kokosowe
- sezam
- amarantus ekspandowany (tzw. popping)
- konopie łuskane
- otręby gryczane
- lniane płatki śniadaniowe
- kasza jaglana preparowana
- migdały, nerkowce, orzechy włoskie, laskowe
- orzechy brazylijskie
- suszone morele, jabłka
- chipsy bananowe
- płatki kokosowe
- pestki słonecznika, pestki dyni
- jagody goji
- płatki kasztanów jadalnych
- quinoa ekspandowana
Większość tych produktów można bez problemu dostać w Biedronce, Rossmannie, sieci Organic bądź mniejszych sklepach ze zdrową żywnością lub Internecie. Wybrane dodatki wrzucamy do dużego pojemnika i mieszamy. Tak przygotowane musli powinno starczyć na 2-3 tygodnie. Smacznego!