BEZGLUTENOWE MUSLI ŚNIADANIOWE

Na diecie bezglutenowej każde śniadanie to wyzwanie! Trzeba dostarczyć sobie nie tylko energii na cały dzień, ale również cennych składników odżywczych, by nie nabawić się niedoborów żywieniowych. Dlatego zamiast myśleć o tym, czego nam nie wolno, lepiej zrobić spis tego, co wciąż możemy jeść, a najlepiej wrzucić to wszystko do jednego pudełka i wymieszać :)

 

Do przygotowania własnego musli będziemy potrzebować dużego plastikowego pudełka/słoika, podstawą będą zaś kukurydziane płatki śniadaniowe Corn Flakes firmy Nestle.

Tak przygotowane musli idealnie komponuje się z mlekiem migdałowym, sojowym lub ryżowym :) Gotowe musli z Rossmanna - inspiracja do zrobienia własnej mieszanki Bezglutenowe musli domowej roboty - zrobiłam od razu dwa pojemniki by starczyło na dłużej :)

Inspiracją do zrobienia własnej mieszanki było gotowe musli z Rossmanna – bardzo praktyczne na wszelkie wyjazdy czy do pracy. Jednak najlepsze to takie, które zrobimy sami ^_^ Jest to bardzo prosty pomysł na szybkie, zdrowe i sycące śniadanie. Takie musli wystarczy zalać dowolnym mlekiem roślinnym (np. ryżowym, migdałowym, sojowym) i gotowe!

 

Bakalie do wyboru:

  • rodzynki, żurawina
  • wiórki kokosowe
  • sezam
  • amarantus ekspandowany (tzw. popping)
  • konopie łuskane
  • otręby gryczane
  • lniane płatki śniadaniowe
  • kasza jaglana preparowana
  • migdały, nerkowce, orzechy włoskie, laskowe
  • orzechy brazylijskie
  • suszone morele, jabłka
  • chipsy bananowe
  • płatki kokosowe
  • pestki słonecznika, pestki dyni
  • jagody goji
  • płatki kasztanów jadalnych
  • quinoa ekspandowana
Składniki użyte do przygotowania własnego musli Składniki użyte do przygotowania własnego musli
Składniki użyte do przygotowania własnego musli Składniki użyte do przygotowania własnego musli

Większość tych produktów można bez problemu dostać w Biedronce, Rossmannie, sieci Organic bądź mniejszych sklepach ze zdrową żywnością lub Internecie. Wybrane dodatki wrzucamy do dużego pojemnika i mieszamy. Tak przygotowane musli powinno starczyć na 2-3 tygodnie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.