BEZGLUTENOWY MAZUREK Z CZEKOLADOWYM KREMEM
|Bezglutenowy mazurek z czekoladowym kremem to stosunkowo proste ciasto – idealne na Wielkanocne last minute Pierwszy raz w życiu piekłam mazurka i muszę przyznać, że jestem z niego bardzo dumna
Jako spodu użyłam lekko zmodyfikowanej wersji ciasta z przepisu na szarlotkę, a inspiracją do kremu był wegański mus czekoladowy. W zależności od upodobań mazurek można zrobić klasycznie na słodko lub w wersji całkowicie bez cukru, zastępując go zdrowymi zamiennikami np. ksylitolem lub erytrytolem.
Poziom trudności: średnie
Czas wykonania: 40 min
Porcje: ok. 20 kawałków
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 8 łyżek cukru/ksylitolu/miodu płynnego
- 5 dużych łyżek oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w szklance cieplej wody
Krem:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 50 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe waniliowe)
- 6 łyżek kakao
- 4 łyżki miodu/syropu klonowego/z agawy
Małą blachę o wymiarach 30 cm x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170°C stopni z termo-obiegiem.
Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać, następnie dodać mokre i zagnieść całość na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 10 min po czym wyjąć i wylepić spód aż po brzegi (zrobić wałeczki dookoła).
Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
Awokado i banana zblendować z mlekiem roślinnym, następnie dodać wybrane słodzidło oraz kakao i wymieszać. Powstałą masą wysmarować spód. Mazurek udekorować rodzynkami i migdałami blanszowanymi. Kroić dopiero po przestygnięciu
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |