BEZGLUTENOWY SAFETY STOCK – CZYLI CO WARTO MIEĆ ZAWSZE W KUCHNI

Układając w sobotę cotygodniową listę zakupów pomyślałam, że tym razem podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami na temat tego, co warto mieć w swojej kuchni zawsze, bez względu na porę roku czy okoliczności (jak panująca pandemia koronawirusa). Zachęcam Was do przejrzenia Waszych domowych spiżarni pod kątem posiadania wymienionych produktów. Większość ma bardzo długi termin przydatności, czyli nie zepsuje się szybko, a pozwoli nam w kryzysowej sytuacji ugotować smaczny obiad bądź wyczarować „coś z niczego” np. w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

  

Kategoria „w lodówce” jest siłą rzeczy najkrótsza, gdyż z założenia trzymamy w niej produkty do w miarę szybkiego zużycia typu świeże owoce, warzywa, nabiał i wędliny. Jednak pamiętajcie, że nie wszystkie owoce i warzywa wymagają przechowywania w takich warunkach. Dlatego jeśli tylko macie dostatecznie dużo miejsca w kuchni i na blacie śmiało dopisujcie do listy swoje ulubione jarzyny!

 

Dodatkowo polecam kupić kilka sztuk pieczywa na zapas i zamrozić, podobnie jak mięso mielone, porcję rosołową, podwójną pierś z kurczaka itp.

 

Wielkość zapasów naturalnie powinna być uzależniona od liczby domowników (ewentualnie osób przebywających na diecie bezglutenowej).

 

Udanych zakupów!

 

W szafce:

  • wafle ryżowe, kukurydziane
  • ryż, kasza gryczana (szczególnie ta nieprażona inaczej biała), kasza jaglana, płatki owsiane bezglutenowe
  • opakowanie soczewicy czerwonej, słoik ciecierzycy (już ugotowanej)
  • mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana, owsiana bezglutenowa
  • puszka tuńczyka, kukurydzy, zielonego groszku, czerwonej fasoli, ananasa, brzoskwinie w syropie
  • sos słodko-kwaśny/do spaghetti, passata pomidorowa/przecier, pasta curry
  • majonez wegański, musztarda, ketchup, pomidory suszone w oleju, oliwki
  • makaron bezglutenowy
  • jabłka prażone w słoiku, cynamon, dżem, masło orzechowe, miód płynny
  • czekolada gorzka, mieszanka studencka, suszona żurawina, rodzynki, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika/dyni
  • suche drożdże, cukier brązowy i cukier puder, wiórki kokosowe
  • suszone śliwki, morele, migdały, orzechy
  • płatki śniadaniowe Cornflakes
  • mleko ryżowe, sojowe, mleczko kokosowe w puszce
  • kakao, soda oczyszczona, bezglutenowy proszek do pieczenia, bułka tarta
  • prażynki ziemniaczane/chipsy, popcorn
  • suszone zioła i uniwersalne przyprawy bezglutenowe, kostka rosołowa, sól, pieprz
  • kawa, herbata, olej, oliwa, woda, sok jabłkowy i pomarańczowy

 

W lodówce:

  • kabanosy, parówki bezglutenowe lub inna paczkowana wędlina
  • koreczki śledziowe, śledzik na raz
  • ogórki konserwowe
  • masło klarowane, margaryna

 

W zamrażarce:

  • gotowa mieszanka warzyw na patelnię, szpinak w kostce, marchewka z groszkiem, buraczki
  • frytki
  • filety z ryby
  • pizza (np. Schär)
  • mrożone truskawki lub owoce leśne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.