CIASTO BANANOWO-KAKAOWE
|Genialne, pyszne i do tego dość proste ciasto, gorąco polecam wszystkim łasuchom! Nie psuje się szybko, można je spokojnie zabrać na weekendowy wyjazd, proszony obiad czy do pracy. Bardzo podoba mi się konsystencja tego ciasta – lekko mokre w środku, jest w co się wgryźć
SKŁADNIKI SUCHE:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Garść rodzynek
- Garść płatków lub wiórków kokosowych (opcjonalnie)
SKŁADNIKI MOKRE:
- 2 łyżeczki zamiennika jajka (wymieszane z 40 ml wody i ubite na „pianę”)
- 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
Keksówkę o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dwóch miseczkach osobno wymieszać wszystkie składniki mokre i suche. Następnie dodać mokre do suchych i zmiksować całość (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodać więcej wody).
Piec 90 min w 150 stopniach z termoobiegiem (można zrobić test suchego patyczka). Z krojeniem najlepiej poczekać aż ciasto trochę przestygnie, chociaż ze względu na zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu ciężko jest się powstrzymać
Smacznego!
3 Komentarzy
Polecam xD
Super! oczywiście akceptuje i na pewno zrobię, pozdrawiam!
Dziękuję!