KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
|
Oczywiście nie musimy się ograniczać do spożywania kaszy tylko w weekendy Dobrym rozwiązaniem dla śpiochów jest ugotowanie w weekend kaszy „na zapas” i miksowanie jej rano z różnymi owocami/bakaliami w kolejne dni tygodnia. Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy – pozostawia uczucie sytości na bardzo długo, dlatego najprawdopodobniej nie będziecie musieli już jeść drugiego śniadania w pracy.
Ziarno prosa w trakcie gotowania pęcznieje i chłonąc mleko zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie, dlatego niepozorna jedna szklanka spokojnie starczy na kilka porcji.
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 20 min
Porcje: 4
SKŁADNIKI:
- Szklanka kaszy jaglanej
- 500 ml mleka roślinnego (np. ryżowego, sojowego, kokosowego)
- 2 duże jabłka
- 1 duży dojrzały banan
- Cynamon mielony
Opcjonalnie:
- Bakalie do dekoracji: rodzynki, żurawina, orzechy (włoskie, nerkowca)
Aby kasza nie była gorzka należy za pomocą sitka przepłukać ją trzy razy gorącą wodą (skraca to też czas gotowania). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko zagotować w średnim garnku, dodać kaszę i pokrojonego w drobne plasterki banana. Zmniejszyć ogień i gotować całość ok. 10 min, często mieszając. Dodać starte jabłka i 3 łyżki cynamonu, gotować jeszcze kilka minut aż kasza spęcznieje i będzie miękka.
Całość przełożyć do miseczki, posypać dodatkowo cynamonem i udekorować bakaliami według własnego uznania. Smacznego!