KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
|Szybkie, łatwe i pożywne danie jednogarnkowe. Idealne gdy mamy mało czasu na gotowanie, a chcemy zrobić większa porcję na kilka dni. Ogromną zaletą przepisu jest też fakt, że nie ma po nim dużo rzeczy do zmywania Trzeba jednak uważać na przyprawę curry i zawartą w nim kurkumę – nie bez powodu nazywana jest barwnikiem idealnym
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 25 min
Porcje: 6
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi z kurczaka (może być też indyk)
- 4 x 100 g ryżu
- 2 x mieszanka warzyw meksykańska z puszki (lub osobno kukurydza, marchewka, groszek, czerwona fasola i papryka czerwona)
- Olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy są najlepsze)
- Przyprawa curry
- Ostra papryka
- Sól i pieprz do smaku
W dużym garnku ugotować ryż według przepisu na opakowaniu (w trakcie gotowania można dodać szczyptę kurkumy). Odsączyć i zalać na chwilę zimną wodą.
Kurczaka (lub indyka) kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (może być w tym samym garnku). Dodać przyprawę curry, ostrą paprykę oraz sól i pieprz.
Gdy kurczak będzie już gotowy dodać ryż oraz odsączone z zalewy warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać ciepłe. Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |