Makaron bezglutenowy z boczkiem i pieczarkami
|Ostatnio bardzo ucieszyło mnie, że makaron bezglutenowy jest coraz łatwiej dostępny w różnego rodzaju sklepach. A ponieważ za oknem pierwsze jesienne chłody, postanowiłam wykorzystać ten fakt i przygotować ciepły, rozgrzewający obiad z jego udziałem – bezglutenowy makaron z boczkiem i pieczarkami. Certyfikowany bezglutenowy boczek firmy Kaminiarz udało mi się kupić w warszawskim Supersamie, możecie jednak równie dobrze użyć każdego innego boczku, co do którego składu nie macie wątpliwości. Przygotujcie tylko garnki oraz patelnie i zaczynamy!
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudność: średnie
Porcje: ok. 4-6
SKŁADNIKI:
- makaron kukurydziany fusilli 500 g
- 350 g boczku pokrojonego w kostkę np. firmy Kaminiarz
- 500 g pieczarek
- opakowanie rukoli
- pomidory suszone w oleju
- oliwki czarne bez pestek (pół słoika)
- olej (rzepakowy lub kokosowy)
Opcjonalnie:
- kilka ząbków pokrojonego czosnku
- kiełki stir-fry na patelnię
Przepis na makaron z pieczarkami i boczkiem:
Całe opakowanie makaronu bezglutenowego ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju (dzięki temu makaron będzie się mniej kleił). Należy często mieszać.
Pieczarki myjemy, następnie kroimy i dusimy w woku/głębokiej patelni/garnku. Na oddzielnej małej patelni smażymy boczek oraz ewentualnie czosnek i/lub kiełki stir-fry. Usmażoną zwartość patelni dodajemy do woka razem z pokrojonymi w ćwiartki oliwkami i suszonymi pomidorami (włącznie z zalewą, która została w słoiku po wyjęciu pomidorów).
Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i następnie przekładamy do woka. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec do naszego makaronu z pieczarkami oraz boczkiem dodajemy odrobinę rukoli, dzięki temu nasze danie zyska wyjątkowy wygląd i smak
Smacznego!