MIĘSO MIELONE Z RYŻEM JAŚMINOWYM I SZPINAKIEM
|
Może i gotowe danie przypomina papkę, ale zapewniam, że jest bardzo apetyczne i pożywne! Smakuje o wiele lepiej niż wygląda
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 30 min
Porcje: 4
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego (najlepsze jest z łopatki wieprzowej i wołowiny)
- Opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego (nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania)
- Dwie torebki (200 g) ryżu (może być jaśminowy/parboiled)
- Przyprawa do mięsa mielonego (lub własna kompozycja przypraw)
- Kilka łyżek oleju do smażenia (ja użyłam kokosowego, może być też słonecznikowy, rzepakowy bądź oliwa)
Opcjonalnie:
- Pomidorki koktajlowe do dekoracji
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zalać na chwilę zimną wodą i odcedzić.
W międzyczasie w dużym garnku rozgrzać odrobinę oleju na dnie. Wsypać zawartość torebki ze szpinakiem. Zostawić na małym ogniu pod przykryciem, często mieszać. Po ok. 10 min szpinak powinien być gotowy (zrobi się taka papka).
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso mielone, obficie posypując mieszanką przypraw. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, często mieszając. Jak mięso zmieni kolor z różowego na lekko szary to jest już gotowe.
Mięso i ryż dodać do dużego garnka, wymieszać. Podgrzać, jeśli to potrzebne.
Podając można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Jest to bardzo prosty przepis na zdrowe, tanie i sycące danie. Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jedna uwaga, na oleju słonecznikowym nie smażymy, bo ma za niską temperaturę palenia
Pozdrawiam.
Magda, jak najbardziej słuszna uwaga, dziękuję! Ja smażę już prawie wyłącznie na kokosowym. Inne rodzaje olejów dopisałam, by nie zniechęcić początkujących kucharzy, którzy być może jeszcze nie zdążyli nabyć droższych, ale za to zdrowszych alternatyw
Mięso i ryż wymieszać? Czy ryż wymieszać ze szpinakiem? Na zdjęciu widać ryż ze szpinakiem a nie z mięsem wymieszany. W opisie mieszamy mięso?
Jeśli mam wolny odpowiednio duży garnek to na koniec mieszam wszystko razem
Można też dodać przecier pomidorowy jeśli ktoś lubi 