PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW
|Jeśli smakowała Wam zupa-krem z batatów, to frytki z pewnością również przypadną Wam do gustu Są o wiele zdrowsze niż ich smażone na głębokim tłuszczu odpowiedniki. Zawierają dużo witamin z grupy B, beta-karoten oraz sporo związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor i potas. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska bądź dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.
SKŁADNIKI:
- 2 duże bataty
- Oliwa (kilka łyżek)
- Zioła prowansalskie
- Sól himalajska
- Pieprz świeżo mielony
- Sezam (opcjonalnie)
Bataty obrać, umyć i pokroić w słupki. Do miski wlać oliwę i zioła prowansalskie, wymieszać. Bataty obtaczać w oliwie, a następnie wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Obsypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piec na dolnej półce przez 35 min. Na 5 min. przed końcem pieczenia frytki można wyjąć i posypać sezamem. Oczywiście każdy piekarnik jest inny, dlatego polecam kontrolować co jakiś czas stopień zarumienienia naszych frytek
Smacznego!