PŁATKI JAGLANE Z BANANEM I KIWI
|Prosty pomysł na zdrowe, szybkie i nieskomplikowane śniadanie. Płatki jaglane gotują się szybciej od kaszy, a jak wiadomo rano każda minuta jest cenna Jaglankę warto włączyć do swojego menu szczególnie jesienią, w okresie zwiększonej zapadalności na choroby. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe, wzmacnia organizm w walce z katarem i kaszlem. Zaś owoce kiwi to prawdziwa kopalnia witaminy C: zawierają jej prawie dwa razy więcej niż pomarańcze czy cytryny! Płatki jaglane w duecie z kiwi wzmacniają odporność i pomagają zwalczyć nawet ciężkie przeziębienie (sprawdziłam na sobie
)
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 15 min
Porcje: 2
SKŁADNIKI:
- Szklanka płatków jaglanych
- 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego waniliowego)
- 1 duży dojrzały banan
- 2 kiwi
Opcjonalnie:
- Kilka łyżek płynnego miodu/syropu klonowego
- Bakalie do dekoracji: rodzynki, żurawina, orzechy, wiórki kokosowe
Do garnka wsypać płatki jaglane i zalać mlekiem. Dodać pokrojonego w drobne kawałki banana. Gotować na średnim ogniu 5-7 min. często mieszając. Posłodzić miodem lub syropem klonowym.
Przełożyć do miseczek, udekorować plastrami kiwi i ulubionymi bakaliami. Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
super pożywne śniadanko, pozdrawiam!