PŁATKI JAGLANE Z BANANEM I KIWI

Prosty pomysł na zdrowe, szybkie i nieskomplikowane śniadanie. Płatki jaglane gotują się szybciej od kaszy, a jak wiadomo rano każda minuta jest cenna ;) Jaglankę warto włączyć do swojego menu szczególnie jesienią, w okresie zwiększonej zapadalności na choroby. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe, wzmacnia organizm w walce z katarem i kaszlem. Zaś owoce kiwi to prawdziwa kopalnia witaminy C: zawierają jej prawie dwa razy więcej niż pomarańcze czy cytryny! Płatki jaglane w duecie z kiwi wzmacniają odporność i pomagają zwalczyć nawet ciężkie przeziębienie (sprawdziłam na sobie ^_^)

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: ok. 15 min

Porcje: 2

 

SKŁADNIKI:

  • Szklanka płatków jaglanych
  • 2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego waniliowego)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 kiwi

Opcjonalnie:

  • Kilka łyżek płynnego miodu/syropu klonowego
  • Bakalie do dekoracji: rodzynki, żurawina, orzechy, wiórki kokosowe

 

Do garnka wsypać płatki jaglane i zalać mlekiem. Dodać pokrojonego w drobne kawałki banana. Gotować na średnim ogniu 5-7 min. często mieszając. Posłodzić miodem lub syropem klonowym.

 

Przełożyć do miseczek, udekorować plastrami kiwi i ulubionymi bakaliami. Smacznego!

POBIERZ PRZEPIS

 

Składniki użyte do przygotowania Płatki jaglane z bananem i kiwi Płatki jaglane z bananem i kiwi
1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.