PROSTY DOMOWY SORBET BANANOWY
|Założenia mojej diety wykluczają niestety zwykłe lody. Dozwolone s za to ich bezmleczne odpowiedniki – sorbety
Jednak te, które można dostać w sklepie zazwyczaj składają się tylko w połowie z owoców. Druga połowa to cukier lub jeszcze gorszy syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić domowy sorbet! Na pierwszy ogień poszły banany. Projekt zakończył się sukcesem, dlatego za niedługo zamierzam spróbować z kolejnymi owocami 


Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 15 min + mrożenie (kilka godzin)
Porcje: 3 pucharki
SKŁADNIKI:
- 5 dojrzałych bananów
- Bakalie do dekoracji (np. patki migdałowe, wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina)
Banany obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plastry. Wkładamy do pojemnika i odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie blendujemy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przekładamy do pucharków i dekorujemy ulubionymi bakaliami. Gotowe!
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
6 Komentarzy
Jutro robie!
Powodzenia Angel! Daj znać jak wyszło
Takie lody to podstawa mojej diety. Jem prawie codziennie na śniadanie, nawet zimą
Pyszne są też z dodatkiem świeżej kolendry!
Lody zimą? W sumie czemu nie
muszę spróbować z tą kolendrą, brzmi całkiem ciekawie 
Zrobione! Bardzo dobre z tym, że po kilku godzinach w zamrażarce banany były za twarde na mój blender
Może wystarczy, że będę trzymał krócej lub w lodówce, jeszcze będę eksperymentował 
Mateusz możesz spróbować na odwrót – najpierw zblednować banany i przełożyć do miseczek, a potem zamrozić