Przepisy Archiwum

twarde ciasteczka ryżowe

z przepisu na opakowaniu na mące Melvit   wyszło ok. 40 sztuk włoskie twarde Ciasteczka ryżoweSkładniki: 2 szklanki mąki ryżowej Melvit, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/8 łyżeczki sody, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki oliwy, 1/2 szklanki wody.Sposób przygotowania:Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać […]
Czytaj więcej

BEZGLUTENOWA LASAGNE (BEZ LAKTOZY I JAJEK)

bezglutenowa, bezjajeczna i bezlaktozowa lasagne opakowanie makaronu bezglutenowego do lasagne np. firmy Farabella lub Orgran lub marki Tesco Free From, widziany czasami w skepach w Polsce. 1 kg mięsa mielonego sos boloński np. taki opakowanie sera żółtego bez laktozy np. Mlekovita   Ja użyłam płatów makaronu firmy Kelkin (pamiątka z wyjazdu do Irlandii, niestety nie […]
Czytaj więcej

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

O tym, że liście rzodkiewki są nie tylko jadalne, ale wręcz mega zdrowe (zawierają więcej żelaza niż sama bulwa) dowiedziałam się przypadkiem od pani na targu. Spytała mnie, czy może zabrać „tę zieleninę” czy sama będę z niej coś robiła. Jakież było moje zdziwienie, że liście również można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni! Gwarantuję Wam, że i Wy […]
Czytaj więcej

Bezglutenowe curry z kurczakiem

Na wstępie muszę zaznaczyć, że poniższy przepis jest moją własną wariacją na temat curry, gdyż nie miałam jeszcze przyjemności odwiedzić Indii i próbować ich prawdziwej, lokalnej kuchni. Natomiast bardzo chciałam stworzyć przepis prosty i jednocześnie szybki w przygotowaniu, który będzie przywodzić na myśl ten daleki i orientalny kraj. Mam dużą nadzieję, że mi się to udało i razem ze mną wybierzecie się w tę kulinarną podróż :)
Czytaj więcej

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to ciekawa propozycja na oryginalny i sycący obiad dla całej rodziny. Dzięki pysznemu farszowi danie smakuje nawet osobom, które wcześniej nie przepadały za tym warzywem. Wbrew pozorom, wykonanie nadziewanych papryczek nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Czytaj więcej

Śliwki w boczku

Śliwki w boczku to niezwykle prosta i pyszna bezglutenowa przekąska, którą z powodzeniem możecie podać na każdej imprezie. Smakuje wszystkim bez wyjątku, a jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kwadrans. Śliwki w boczku możecie przygotować wcześniej i w dowolnym momencie przyjęcia wstawić je do piekarnika, by po chwili zaskoczyć gości oryginalnym poczęstunkiem na ciepło. Jeśli tak jak ja nie przepadacie zbytnio za boczkiem, możecie z powodzeniem zamienić go na mniej tłustą szynkę parmeńską, szwarcwaldzką albo prosciutto. Śliwki w boczku z definicji nie zawierają glutenu, cukru ani nabiału, a nie dodając boczku od razu mamy danie w wersji wege ;)
Czytaj więcej

Makaron bezglutenowy z boczkiem i pieczarkami

Ostatnio bardzo ucieszyło mnie, że makaron bezglutenowy jest coraz łatwiej dostępny w różnego rodzaju sklepach. A ponieważ za oknem pierwsze jesienne chłody, postanowiłam wykorzystać ten fakt i przygotować ciepły, rozgrzewający obiad z jego udziałem. Certyfikowany bezglutenowy boczek firmy Kaminiarz udało mi się kupić w warszawskim Supersamie, możecie jednak równie dobrze użyć każdego innego boczku, co do którego składu nie macie wątpliwości. Przygotujcie tylko garnki i patelnie i zaczynamy! :)
Czytaj więcej

Wegański Sernik – jagielnik bez glutenu, mleka (laktozy) i jajek

Stworzenie bezglutenowego sernika wydaje się dla wielu osób sporym wyzwaniem, a zrobienie go dodatkowo bez mleka i bez jajek wręcz niemożliwe. Na szczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i stworzenie takiego sernika nie jest w cale takie trudne. Na ratunek przychodzi nam tu jagielnik, który swoim przepisem przypomina trochę bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane. Jagielnik to nie tylko dobry substytut dla sernika, ale również sposób na prosty tort bez glutenu, jajek i laktozy.
Czytaj więcej

SZPARAGI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Jeśli ktoś z Was do tej pory nie przepadał za szparagami i uważał je raczej za snobistyczne warzywo dla nowobogackich, niech koniecznie spróbuje je przygotować owinięte w szynkę i upiec w piekarniku bądź grillu. Szparagi w tej wersji z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Jest to idealna propozycja na przystawkę, brunch bądź lekką kolację. Dodatkowo urzekła mnie prostota przygotowania tego dania. Jest to niesamowite połączenie smaków, o którym mogłabym pisać jeszcze długo, ale dopóki nie spróbujecie, nie uwierzycie ;) Zatem odpalamy piekarniki i do dzieła!
Czytaj więcej