Przepisy Archiwum
Przepisy
sałatka do obiadu mix sałat z Biedry puszka kukurydzy papryka mix ziaren zioła do sałatek olej (może być smakowy np. z czosnkiem, chilli). ewentualnie rzodkiewka małe pomidory, inne warzywa
Czytaj więcej
Przepisy
z przepisu na opakowaniu na mące Melvit wyszło ok. 40 sztuk włoskie twarde Ciasteczka ryżoweSkładniki: 2 szklanki mąki ryżowej Melvit, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/8 łyżeczki sody, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki oliwy, 1/2 szklanki wody.Sposób przygotowania:Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać […]
Czytaj więcej
Przepisy
bezglutenowa, bezjajeczna i bezlaktozowa lasagne opakowanie makaronu bezglutenowego do lasagne np. firmy Farabella lub Orgran lub marki Tesco Free From, widziany czasami w skepach w Polsce. 1 kg mięsa mielonego sos boloński np. taki opakowanie sera żółtego bez laktozy np. Mlekovita Ja użyłam płatów makaronu firmy Kelkin (pamiątka z wyjazdu do Irlandii, niestety nie […]
Czytaj więcej
Przepisy
O tym, że liście rzodkiewki są nie tylko jadalne, ale wręcz mega zdrowe (zawierają więcej żelaza niż sama bulwa) dowiedziałam się przypadkiem od pani na targu. Spytała mnie, czy może zabrać „tę zieleninę” czy sama będę z niej coś robiła. Jakież było moje zdziwienie, że liście również można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni! Gwarantuję Wam, że i Wy […]
Czytaj więcej
Przepisy
Na wstępie muszę zaznaczyć, że poniższy przepis jest moją własną wariacją na temat curry, gdyż nie miałam jeszcze przyjemności odwiedzić Indii i próbować ich prawdziwej, lokalnej kuchni. Natomiast bardzo chciałam stworzyć
przepis prosty i jednocześnie szybki w przygotowaniu, który będzie przywodzić na myśl ten daleki i orientalny kraj. Mam dużą nadzieję, że mi się to udało i razem ze mną wybierzecie się w tę kulinarną podróż
Czytaj więcej
Przepisy
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to ciekawa propozycja na oryginalny i sycący obiad dla całej rodziny. Dzięki pysznemu farszowi danie smakuje nawet osobom, które wcześniej nie przepadały za tym warzywem. Wbrew pozorom, wykonanie nadziewanych papryczek nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Czytaj więcej
Przepisy
Śliwki w boczku to niezwykle prosta i pyszna bezglutenowa przekąska, którą z powodzeniem możecie podać na każdej imprezie. Smakuje wszystkim bez wyjątku, a jej przygotowanie zajmie Wam dosłownie kwadrans. Śliwki w boczku możecie przygotować wcześniej i w dowolnym momencie przyjęcia wstawić je do piekarnika, by po chwili zaskoczyć gości oryginalnym poczęstunkiem na ciepło. Jeśli tak jak ja nie przepadacie zbytnio za boczkiem, możecie z powodzeniem zamienić go na mniej tłustą szynkę parmeńską, szwarcwaldzką albo prosciutto. Śliwki w boczku z definicji nie zawierają glutenu, cukru ani nabiału, a nie dodając boczku od razu mamy danie w wersji wege
Czytaj więcej
Przepisy
Kasia |
25 października 2017
Ostatnio bardzo ucieszyło mnie, że makaron bezglutenowy jest coraz łatwiej dostępny w różnego rodzaju sklepach. A ponieważ za oknem pierwsze jesienne chłody, postanowiłam wykorzystać ten fakt i przygotować ciepły, rozgrzewający obiad z jego udziałem. Certyfikowany bezglutenowy boczek
firmy Kaminiarz udało mi się kupić w warszawskim Supersamie, możecie jednak równie dobrze użyć każdego innego boczku, co do którego składu nie macie wątpliwości. Przygotujcie tylko garnki i patelnie i zaczynamy!
Czytaj więcej
Przepisy
Stworzenie
bezglutenowego sernika wydaje się dla wielu osób sporym wyzwaniem, a zrobienie go dodatkowo
bez mleka i bez jajek wręcz niemożliwe. Na szczęście rzeczywistość nie wygląda tak strasznie i stworzenie takiego sernika nie jest w cale takie trudne. Na ratunek przychodzi nam tu
jagielnik, który swoim przepisem przypomina trochę
bezglutenowe bounty kokosowo-jaglane. Jagielnik to nie tylko dobry substytut dla sernika, ale również sposób na prosty
tort bez glutenu, jajek i laktozy.
Czytaj więcej
Przepisy
Jeśli ktoś z Was do tej pory nie przepadał za
szparagami i uważał je raczej za snobistyczne warzywo dla nowobogackich, niech koniecznie spróbuje je
przygotować owinięte w szynkę i upiec w piekarniku bądź grillu. Szparagi w tej wersji z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Jest to idealna propozycja na przystawkę, brunch bądź lekką kolację. Dodatkowo urzekła mnie prostota przygotowania tego dania. Jest to niesamowite połączenie smaków, o którym mogłabym pisać jeszcze długo, ale dopóki nie spróbujecie, nie uwierzycie
Zatem odpalamy piekarniki i do dzieła!
Czytaj więcej