Przepisy Archiwum

PŁATKI JAGLANE Z BANANEM I KIWI

Prosty pomysł na zdrowe, szybkie i nieskomplikowane śniadanie. Płatki jaglane gotują się szybciej od kaszy, a jak wiadomo rano każda minuta jest cenna Jaglankę warto włączyć do swojego menu szczególnie jesienią, w okresie zwiększonej zapadalności na choroby. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe, wzmacnia organizm w walce z katarem i kaszlem. Zaś owoce kiwi to prawdziwa kopalnia witaminy C: zawierają jej prawie dwa razy więcej niż pomarańcze czy cytryny! Płatki jaglane w duecie z kiwi wzmacniają odporność i pomagają zwalczyć nawet ciężkie przeziębienie (sprawdziłam na sobie )
Czytaj więcej

BEZGLUTENOWE CHEESEBURGERY

Ponieważ póki co żadna fastfoodowa sieć nie wprowadziła w Polsce bezglutenowych hamburgerów, postanowiłam sama zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Wbrew moim obawom okazało się to o wiele prostsze, niż myślałam, a smak gotowych burgerów był rewelacyjny! Wreszcie zdrowy fast-food dostępny dla każdego! Co najważniejsze, cheeseburgery są bardzo sycące i idealnie nadają się na obiadokolację, a dla bardziej wymagających jako pożywne śniadanie :)
Czytaj więcej

SZYBKI BEZGLUTENOWY CHLEB CAŁY Z ZIAREN

To mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Idealny, gdy wafle ryżowe się już znudzą, a sklepowe pieczywo nie spełnia naszych oczekiwań. Polecam ten bezglutenowy chleb z czystym sumieniem: jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut! Co najważniejsze, chlebek nie czerstwieje i nie kruszy się przy krojeniu
Czytaj więcej

AREPAS – KUKURYDZIANE BUŁECZKI PROSTO ZZA OCEANU

Arepas to rodzaj bułeczek bardzo popularnych w kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej. Te mini-chlebki stanowią tam podstawę codziennego śniadania. Są bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu. Po przekrojeniu nadziewane są zazwyczaj szynką, serem, awokado czy jajkami, chociaż tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je również w wersji "na słodko" np. z dżemem lub miodem
Czytaj więcej

TUŃCZYK Z WARZYWAMI

Tuńczyk z warzywami to bajecznie proste, szybkie i zdrowe danie, które naprawdę "robi się samo" Tuńczyk zawiera kwasy omega-3, dostarcza witamin D3, B12, PP, potasu i fosforu oraz jest doskonałym źródłem białka. Zaś dzięki mrożeniu warzyw nie pozbawiamy ich cennych wartości odżywczych i witamin, dlatego owe danie możemy bez problemu przygotować o dowolnej porze roku.
Czytaj więcej

MAKARON Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Podczas ostatnich zakupów zauważyłam, że w sklepach zaczęły już pojawiać się moje ulubione grzyby, czyli kurki Postanowiłam więc czym prędzej wykorzystać je do przygotowania jakiegoś prostego dania na jesienny obiad czy kolację. Kto się bardzo spieszy może nie smażyć kiełbasek i nie kroić pomidorów, jednak zapewniam, że warto poświęcić kilka dodatkowych minut, by cieszyć się przepysznym smakiem tej potrawy Za sos w tym daniu robi zalewa z suszonych pomidorów, dlatego najlepiej kupić takie z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich - niebo w gębie gwarantowane!
Czytaj więcej

BEZGLUTENOWE BOUNTY KOKOSOWO-JAGLANE

To ciasto jest po prostu obłędne! Musicie chociaż raz w życiu go spróbować! Wtedy sklepowe bounty już nigdy nie będzie smakowało tak samo Ciacho ma same zalety: pysznie smakuje i jest dość łatwe w przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia
Czytaj więcej

BEZGLUTENOWE MUSLI ŚNIADANIOWE

Na diecie bezglutenowej każde śniadanie to wyzwanie! Trzeba dostarczyć sobie nie tylko energii na cały dzień, ale również cennych składników odżywczych, by nie nabawić się niedoborów żywieniowych. Dlatego zamiast myśleć o tym, czego nam nie wolno, lepiej zrobić spis tego, co wciąż możemy jeść, a najlepiej wrzucić to wszystko do jednego pudełka i wymieszać
Czytaj więcej

SUPERSZYBKIE CIASTECZKA (LUB CIASTO) JAGLANO-KOKOSOWE

Pomysł na dzisiejsze ciasteczka zapożyczyłam od Hot and cooold Urzekła mnie prostota tego przepisu: tylko 3 składniki i przepyszne ciasteczka gotowe są w mgnieniu oka! Ja do swoich dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy by miały lepszą konsystencję. Gorąco polecam - są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego super zdrowe!
Czytaj więcej

PROSTY DOMOWY SORBET BANANOWY

Założenia mojej diety wykluczają niestety zwykłe lody. Dozwolone są za to ich bezmleczne odpowiedniki - sorbety Jednak te, które można dostać w sklepie zazwyczaj składają się tylko w połowie z owoców. Druga połowa to cukier lub jeszcze gorszy syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić domowy sorbet! Na pierwszy ogień poszły banany. Projekt zakończył się sukcesem, dlatego za niedługo zamierzam spróbować z kolejnymi owocami
Czytaj więcej