SAŁATKA Z BEZGLUTENOWYM MAKARONEM I SZYNKĄ
|Sałatka z bezglutenowym makaronem i szynką jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego przepysznie smakuje. Do tego stopnia, że „glutenowi” znajomi pytali nas, czy to na pewno kukurydziany makaron i czy aby nie doszło do pomyłki Protip: robiąc ją na imprezę możecie odłożyć jedną porcje bez mięsa, wtedy otrzymacie sałatkę w wersji wege. W ten sposób jednym daniem będziecie w stanie trafić w gusta każdego wymagającego gościa Oczywiście nie musimy ograniczać si do przygotowywania sałatki jedynie na przyjęcia – rewelacyjnie smakuje ona podana na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Do dzieła!
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudność: łatwe
Porcje: ok. 8
SKŁADNIKI:
- Makaron kukurydziany świderki 500g
- Szynka lub kurczak wędzony ok. 250 g (mogą być też kabanosy)
- Puszka zielonego groszku
- Papryka czerwona
- Suszone pomidory w oliwie/oleju
Opcjonalnie:
- Ogórki kiszone
- Mała cebula
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu, do wody dodać szczyptę soli i odrobinę oleju by makaron mniej się kleił.
W międzyczasie paprykę i szynkę pokroić w kostkę, suszone pomidory w paseczki; groszek odsączyć.
Gdy makaron już się ugotuje odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i przekładamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej składniki (ja dodałam również poszatkowaną cebulkę i 3 ogórki kiszone, które zostały mi ze Świąt, ale nie jest to konieczne) i polewamy całość olejem z suszonych pomidorów. Na koniec wszystko dobrze mieszamy i ewentualnie przekładamy do salaterki. Gotowe
Smacznego!
Dzień dobry, podana gramatura makaronu dotyczy produktu suchego czy po ugotowaniu? Pozdrawiam
Suchego, jeszcze przed ugotowaniem. Pozdrawiam i powodzenia!